Migrationsverket krävs på 190 miljoner: ”Ingår inte i någon hyra att man ska få slå sönder och stjäla saker”

Foto: Migrationsverket
  • Lördag 12 maj 2018 2018-05-12
E-post 1459

STOCKHOLM. Slutnotan för asylkrisen riskerar att bli rekordstor. Trots att Migrationsverket betalat hyror och löpande kostnader kräver nu hyresvärdarna mångmiljonsummor för onormalt slitage. ”De har blivit striktare och vill inte betala för skadegörelse och stölder vilket vi tycker är orimligt. Vår hyresgäst är Migrationsverket – de har ansvar för dem som bor”, säger Mattias Hellström på Bert Karlssons bolag Jokarjo till Hem & Hyra.

Regeringens målsättning är att senast i september avveckla samtliga tillfälliga asylboenden som skapades i och med flyktingkrisen. Hyresvärdarna har tillsammans krävt 190 miljoner kronor av Migrationsverket för skadegörelse och stölder, varav 80 miljoner har betalats ut, enligt tidningen Hem & Hyra.

Migrationsverket har gjort samma bedömning som Sveriges Allmännyttiga Bostadsförening (Sabo) vid beslut om pengar ska betalas ut eller inte till respektive hyresvärd, med hänvisning till åldern på det som ska ersättas.

– Mycket av slitaget hade kunnat undvikas om man inte hade placerat så många personer i samma rum eller hade haft personal på plats som kunde visat hur saker fungerar i Sverige. Vi bad om att få pengar till en halvtidstjänst, men fick nej. I stället måste våra hyreshus totalrenoveras nu. Det är fuktskador, mögel, trasiga fönster, fuktskadade golv, trasiga handfat och tvättstugor, säger Bengt Reinus på Front Line Fastigheter som tidigare hyrt ut till Migrationsverket i Kopparberg.

– De går i konflikt i allt som går att gå i konflikt med – och lite till. Deras jurister vet att jag måste till 100 procent bevisa hur gamla ytskikten är och när skadan uppstått. Annars behöver de inte betala och vi har inte den ekonomin att vi har råd att driva det här juridiskt, säger Bengt Reinus.

Svårt bevisa när skadorna kom till

I flera fall saknas ordentliga besiktningsprotokoll, eftersom situationen var så pass akut när asylboenden delades ut. I dag använder Migrationsverket detta som ett argument då hyresvärdarna har svårt att bevisa tidpunkten på när skadorna ska ha uppstått.

Ni har ju redan fått hyra, hur kommer det sig att ni ändå vill ha mer?

– Hyrorna går åt till det vanliga: vatten, el och avlopp. Sedan har vi fått lite högre hyra när vi hyrt ut till Migrationsverket än till vanliga hyresgäster, säger Bengt Renius.

Vid krav på ersättning för stölder och skadegörelse har hyresvärdarna fått olika besked. I Kungsör har det kommunala bostadsbolaget begärt 85 000 kronor och fått hela beloppet utbetalt. Men det krävdes argumentation, skriver Hem & Hyra.

– De boende tog med sig en del saker – brandvarnare och toalettsitsar. Sånt de kanske trodde att de kunde ha nytta av på annat håll. När vi sökte pengar för detta fick vi först besked om att Migrationsverket ansåg att de inte kunde ta ansvar för det som någon tagit. Utan att vi skulle kräva det från dem som gjort det. Men hur ska vi kunna veta vem som gjort det? Enligt oss är Migrationsverket förstahandshyresgästen och de hyr ut i andra hand, alltså ska de stå för sådant. Gör inte de det, måste ju våra hyresgäster stå för kostnaderna och det är inte rätt, säger bolagets vd Mats Åkerlund som förklarar att Migrationsverket till slut gav med sig.

”De har ansvar för dem som bor”

Mattias Hellström jobbar på Bert Karlssons företag Jokarjo. Han berättar att de fått höra samma resonemang om skadegörelse vid deras asylboende i Värmland.

– De har blivit striktare och vill inte betala för skadegörelse och stölder vilket vi tycker är orimligt. Vår hyresgäst är Migrationsverket – de har ansvar för dem som bor.

Ni har redan fått hyra från Migrationsverket, hur kommer det sig då att ni ändå vill ha mer?

– Det ingår inte i någon hyra att man ska få slå sönder och stjäla saker. Det är skador som är orimliga att acceptera för en hyra, säger Mattias Hellström.

För att avgöra vem som är ansvarig för skadegörelse och stöld har Migrationsverket tagit juridisk hjälp utifrån.

– Flood Herslow Holme bedömning – som vi stämt av med före detta justitierådet och professorn i civilrätt Bertil Bengtsson – tyder på att Migrationsverket inte bör kunna göras skadeståndsskyldiga för uppsåtliga handlingar såsom skadegörelse eller stöld som har orsakats av asylsökanden, oavsett om upplåtelsen varit andrahandsupplåtelse eller upplåtelse för inneboende. Detta är grunden som Migrationsverket baserar sitt ställningstagande på, säger Jesper Hayland vid Migrationsverket.

Hur kommer det sig att olika hyresvärdar och ägare fått olika besked om detta?

– Jag kan inte svara på hur det kommer sig att hyresvärdarna fått olika information men detta kan förstås bero på bristande internkommunikation eftersom att handläggningen numera sker centralt, detta är givetvis olyckligt, säger Hayland.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag