Mikael Odenberg: ”Expressen kan slänga sig i väggen”

Mikael Odenberg uppmanar Expressen att slänga sig i väggen. Foto: Wikimedia Commons samt faksimil Facebook
  • Lördag 10 dec 2016 2016-12-10
E-post

STOCKHOLM Expressen ställer ”korkade frågor” menar avgående generaldirektör Mikael Odenberg samtidigt som han anklagar kvällstidningen för att inte berätta hela bilden. I det infekterade bråket kontrar Expressen med att jämföra Odenberg med Donald Trump. ”Tiden är slut när kvällstidningar kan göra oseriösa reportage i vetskap om att offren aldrig får en ärlig chans att ge sin version”, skriver Odenberg på Facebook.

Fram till den siste november var Mikael Odenberg generaldirektör för Svenska Kraftnät och i egenskap av den rollen har han fått frågor från Expressens journalist Mimmi Nilsson. Frågorna handlade bland annat om en personalfest på Svenska Kraftnät och att Odenberg då varit iklädd en ”Darth Vader”-mundering. Men redan innan Expressen publicerade sin artikel gick Odenberg till attack mot kvällstidningen.

Odenberg återger delar av samtalet med Expressen-journalisten Mimmi Nilsson, fritt ur minnet, i en Facebookstatus.

– Ni spenderade ett sexsiffrigt belopp på er vårfest. Är det ett ansvarsfullt sätt att spendera skattepengar på? ska Nilsson ha frågat.

– Vi spenderar inga skattepengar. Vi är ett statligt affärsverk och är inte skattefinansierade, ska Odenberg ha replikerat.

Sedan berättar Odenberg att han varit tvungen att förklara för Expressen-journalisten att Svenska Kraftnät är ett statligt affärsverk som får sina intäkter via elnätstariffen. Det främsta uppdraget Svenska Kraftnät ansvarar över är stamnätet och verket har även systemansvar över Sveriges elnät. Nät på region- och lokalnivå ägs på flera ställen av vinstdrivande företag som Eon, Vattenfall och Ellevio.

Odenberg fick även frågor om att det statliga verket spenderat 2 426 kronor och 50 öre per person på en personalfest. Då har Odenberg försvarat festen och förklarat att det är personalen värda på det statliga verket. Odenbergs sågning av Expressen fick 1 229 delningar på Facebook och över 7000 gillningar.

Bråket fortsatte efter Expressens publicering

När Expressen publicerar granskningen av personalfesten, som alltså inte var betald med skattemedel, sätter de rubriken ”Statliga Star Wars-festen för en miljon”. Expressen-artikeln fick ungefär hälften så många delningar, endast 656 stycken, på Faceboom jämfört med Odenbergs sågning av kvällstidningen.

Detta fick redaktionschef Magnus Alselind på Expressen att reagera. På Expressens ”nyhetsblogg” jämförs Odenberg med Donald Trump, eftersom han försvarat sig i sociala medier där han gett sin syn av saken.

Även detta bemöter Odenberg i en Facebookstatus som fått över 1200 delningar. Inlägget på Expressens redaktionsblogg fick endast 18 delningar.

”Välkommen till den nya världen, hr redaktör! Tiden är slut när kvällstidningar kan göra oseriösa reportage i vetskap om att offren aldrig får en ärlig chans att ge sin version”, skriver Odenberg.

Sedan bemöter Odenberg en rad olika frågeställningar som är relaterade till personalfesten som Expressen har granskat. Han avslutar sin Facebookstatus med en tydlig uppmaning till kvällstidningen.

”Expressen kan slänga sig i väggen”, skriver han.

Mikael Odenberg har tidigare varit försvarsminister. Han är känd för att hösten 2007, i protest, avgått som försvarsminister efter att regeringen Reinfeldt införde tuffa besparingar och nedskärningar på försvaret. För denna hållning har han blivit en mycket uppskattad politiker, inte minst i efterhand när beslutet har visat sig vara direkt skadligt för svensk försvarsförmåga i tider när säkerhetsläget dramatiskt har förändrats.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag