Misstänkt mordbrand mot judisk politiker i Lund

Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 10 okt 2018 2018-10-10
E-post 151

LUND Natten till tisdagen brann ett radhus i Lund. Judiska Centralrådet samt Judiska Församlingen i Malmö uppger nu att den drabbade är en fritidspolitiker med judiskt påbrå – och man misstänker att branden är anlagd med antisemitiska förtecken.

I ett pressmeddelande skriver organisationerna att den judiska fritidspolitikern fick sitt radhus totalförstört i en misstänkt anlagd brand. Personen ska tidigare ha utsatts för hot och trakasserier med antisemitiska förtecken.

– Den här personen har blivit hotad – alltså riktigt hotad – där det judiska har spelat en stor roll, säger Fredrik Sieradzki, informationsansvarig för Judiska Församlingen i Malmö.

I somras ska en annan judisk person i Lund ha utsatts för ett liknande brandattentat. Även denna person hade utsatts för olika typer av trakasserier innan attacken skedde. Båda drabbade personer vill dock vara anonyma.

– Det är så allvarligt när det gäller det generella hotet mot judar att vi fick okej att skicka ut det här pressmeddelandet, säger Fredrik Sieradzki.

Enligt honom utreds den senaste branden som mordbrand, men polisen ska inte ha någon misstänkt för dådet. För attentatet i somras ska ingen ha anhållits.

Aron Verständig, ordförande för Judiska Centralrådet, säger att det i allmänhet har varit mycket hot mot judar och judiska institutioner i Skåne under de senaste åren. I de två brandattentaten misstänker man att gärningsmännen kommer från den högerextrema miljön, eftersom hoten mot de två drabbade personerna har kommit från det hållet.

– Den problematik som har varit i Malmö de senaste åren har ju främst haft att göra med hot från personer från Mellanöstern. Men just det här fallet i Lund verkar vara en helt annan historia. Vad jag har förstått har det mer koppling till den extrema högermiljön, säger Aron Verständig.

Nyheter Idag söker polisen för en kommentar om den pågående utredningen.

Läs även: Riksåklagaren överklagar om judehatande brandbombaren – kräver utvisning

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag