Riksåklagaren överklagar om judehatande brandbombaren – kräver utvisning

Foto: Polisens förundersökningsprotokoll
  • Torsdag 4 okt 2018 2018-10-04
E-post 1135

GÖTEBORG I hovrätten så hävdes utvisningen för en av männen bakom brandbombsattentatet mot synagogan i Göteborg i december 2017. Skälet var att mannen – som är palestinier – hatade judar. Nu överklagar Riksåklagaren till Högsta Domstolen.

Läs mer: Judehatet räddar brandbombaren från utvisning: ”Klart det känns stötande”

Riksåklagaren skriver i ett pressmeddelande att man överklagar hovrättens dom och yrkar på att den dömde palestiniern ska utvisas från Sverige med förbud på att återvända innan 2028.

I tingsrätten dömdes palestiniern för grovt olaga hot och grov skadegörelse till två års fängelse för att ha anlagt bränder i närheten av Judiska församlingens lokaler i Göteborg på kvällen den 9 december. Mannen dömdes också till utvisning till sitt hemland, Palestina. Två andra personer dömdes också för brottet, de slapp utvisning.

Palestiniern, som redan sedan tidigare hade ett utvisningsbeslut, överklagade till hovrätten där beslutet om utvisning hävdes med hänvisning till att Israel skulle ha intresse av den dömde palestiniern.

”Israels eventuella intresse i saken och till den osäkra situation som råder både vid gränsövergångarna till Gaza och Västbanken och i själva områdena anser hovrätten att det finns skälig anledning att befara att N.N:s grundläggande mänskliga rättigheter inte skulle vara tryggade om han utvisas till Palestina”, skrev hovrätten i sin dom.

Riksåklagaren tycker inte att det finns anledning att tro att palestiniern ska utsättas för tortyr, dödstraff eller omänsklig behandling vid en utvisning. Man ansluter sig därmed till Migrationsverkets bedömning om Palestina i allmänhet och det enskilda fallet i synnerhet.

För att ett fall ska tas upp i Högsta Domstolen krävs att det kan ses som prejudicerande. Riksåklagaren skriver i pressmeddelandet:

”I sitt överklagande konstaterar riksåklagaren att Högsta domstolen inte tidigare har lämnat uttalanden om hur ”skälig anledning att anta” att en utlänning skulle utsättas för tortyr eller annan omänsklig eller förnedrande behandling ska tolkas.”

 

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag