Mördare avrättas med fentanyl

Foto: Dr. Partha Sarathi Sahana
  • Tisdag 14 aug 2018 2018-08-14
E-post 53

USA Carey Dean Moore kommer att bli den första personen som får en dödlig injektion med fentanyl. Delstaten Nebraska har brist på dödliga droger och därför används nu ett substitut.

Tisdagen den 14 augusti kommer Carey Dean Moore, känd dubbelmördare i USA, bli den första fången som avrättas med fentanyl. Ett läkemedelsbolag misstänker dock att delstaten Nebraska fått tag i fentanyl olovligen och stämmer delstaten, uppger Expressen.

I USA råder en landsomfattande brist på den traditionella drogen som används för dödliga injektioner vid avrättningar. På grund av bristen har delstater börjat undersöka vad det finns för substitut vid avrättningar.

Delstaten Nebraska har valt att använda ett kraftfullt opioidbaserat läkemedel vid namn fentanyl för att avrätta mördaren Carey Dean Moore. Läkemedelstillverkaren Fresenius Kabi motsätter sig att deras fentanyl används vid avrättningar och försöker därför stämma delstaten för att olovligen, möjligen illegalt, använda deras fentanyl för den dödliga injektionen.

Bolaget tar inte ställning mot dödsstraffet men vill inte att deras läkemedel ska användas vid dödliga injektioner och säljer därför inte till vissa fängelser. Stämningen avvisades av en federal domare under fredagen, något som bolaget överklagade på en gång.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag