Morddömda har tränat på skjutbana – helt lagligt

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Tisdag 25 apr 2023 2023-04-25
E-post

Dömda och misstänkta mördare har helt lagligt tränat skytte på en skjutbana i Stockholmsområdet. Detta enligt en ny dokumentär från P1, rapporterar Ekot.

Skjutbanan i fråga är tillgänglig för alla i vuxen ålder och det finns inga krav på utdrag ur belastningsregistret.

2018 sköts lärarstudenten Shayan Gaff till döds i Huddinge efter att ha misstagits för fel person, något som bland annat Aftonbladet tidigare rapporterat om.

Mordet skedde framför ögonen på hans kusin Dia Gaff och Hamo Boodaghian, som dömdes för mordet, hade tidigare övat på skjutbanan.

– Det är fruktansvärt att veta att han har tränat på att skjuta, så han ska kunna skjuta rätt och ta ett liv. För det var ju det som hände, säger Dia Gaff till P1 Dokumentär.

Den aktuella skjutbanan förekommer även i flera andra polisutredningar. Däribland i målet kring det uppmärksammade mordet på den 12-åriga flickan Adriana i Botkyrka, där en av de misstänkta använt skjutbanan.

För att besöka skjutbanan krävs inte någon vapenlicens och man måste heller inte vara ostraffad, vilket krävs för att få beträda vissa skjutbanor.

– Jag säger inte att det är fel att ha en sådan verksamhet. Problemet är att det drar till sig även icke-önskvärda personer. Jag ser inte riktigt varför en kriminell ska kunna övningsskjuta och bli bättre på att kunna döda människor, säger polisen Per Ekholm till P1 Dokumentär.

Ägarna till skjutbanan säger att de inte vill uttala sig till P1 Dokumentär.

Läs även: Beviset: DN-man knivhögg ”rasist” till döds – vapentränas nu på DN:s egen skjutbana

Läs även: En dog när tonåringar turades om att skjuta varandra med skyddsväst

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag