Morgan Johansson efter Brå-rapporten: ”Kan finnas kulturella skillnader”
SVERIGE Brottsförebyggande rådets nya rapport visar att invandrare är överrepresenterade som brottsmisstänkta. Enligt justitieminister Morgan Johansson (S) kan en stor del av skillnaden förklaras av socioekonomiska faktorer. Han öppnar dock för att även kulturella skillnader kan bidra.
I en ny rapport slår Brottsförebyggande rådet, Brå, fast att personer med utländsk bakgrund – både barn till invandrare och personer som själva har invandrat – oftare misstänks för brott än personer med svensk bakgrund.
Läs mer: Brå: Invandrare överrepresenterade bland brottsmisstänkta
I TV4:s Nyhetsmorgon kommenterar justitieminister Morgan Johansson den uppmärksammade rapporten.
– När man rensar för kön och ålder, då får man ju en effekt. Men rensar du sedan också för socioekonomiska faktorer bakom, alltså klasskillnaderna, då ser vi att då minskar den här överrepresentationen kraftigt, säger han.
– Slutsatsen av det för mig är ju att ska man komma åt de här skillnaderna, då måste man fortsätta att gå in tungt med satsningar på fritidsverksamhet, skola, socialtjänst i de utsatta områdena där ju många av invandrarna bor.
Ministern lägger alltså stor vikt vid de socioekonomiska faktorerna.
– Det förklarar i alla fall en väldigt stor del av överrepresentationen. Sedan har du säkert kvar en del också där man måste rikta insatser mot särskilda utav invandrargrupperna, där det kan finnas kulturella skillnader också i det här.
– Men det är den mindre delen. Den stora delen är återigen klasskillnaderna, möjligheterna till att få jobb, skola, hur den fungerar och så.
En del befarar att Brå:s rapport kan leda till att etniska grupper pekas ut på ett orättvist sätt.
– Det finns alltid rasister i debatten som vill säga att ”här är invandrarna överrepresenterade, och det innebär att invandrare är en sämre sorts människor”. Den retoriken finns ju, och då gäller det att med kraft sätta emot den typen av resonemang, säger Johansson.
– Ja, invandrare är överrepresenterade i brottsstatistiken. De är också överrepresenterade i vårdyrkena, påpekar ministern.
Sabuni sågar regeringen
En annan politiker som har kommenterat den nya rapporten är Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. På Expressens debattsida skriver hon att hon välkomnar rapporten.
”Jag välkomnar att denna typ av statistik når debatten och har alltid bedrövats när sådan kunskap mörkas. Att inte erkänna problem som finns hos grupper bara för att de tillhör en minoritet är att svika de som drabbas. Det är att blunda när ett bortglömt Sverige växer fram”, skriver Sabuni.
Hon menar att regeringen har blundat för de problem som har växt fram i spåren av invandringen:
”Jag har själv upplevt i förhandlingar hur mina motparter försöker att upprätthålla tystnadskulturen i integrationspolitiken. Hur regeringen är gisslan hos Miljöpartiet som kämpar i dagar med att få bort begreppet ’klan’ från en klanutredning och begreppet ’utsatta områden’ från folkbokföringsinsatser i förorter.”
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson säger till SVT att resultatet var väntat:
– Riktigt stor invandring och riktigt dålig integration skapar utanförskapsområden och de göder kriminalitet. Jag tror att de flesta i Sverige visste att det var på det här sättet, nu är det bra att det kommer rapporter som understryker detta.
Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Adam Marttinen menar att rapporten ger hans parti rätt.
– Kriminaliteten i Sverige är i väldigt hög grad kopplad till en misslyckad invandringspolitik, säger han till TT.
Marttinen tror att kulturella skillnader kan ligga bakom en del av brottsligheten och att det har att göra med olika idéer om kvinnans roll i samhället och att ”man upplever att svenska barn och ungdomar är lättare byten”.
Läs även: C-veteranen går till KD – riktar kritik mot sitt förra parti