Morgan Johansson om vapenvåldet: Mer borde ha gjorts tidigare

Foto: Frankie Fouganthin CC BY-SA 4.0 / Pixabay
  • Lördag 10 jul 2021 2021-07-10
E-post 1672

Fler åtgärder borde ha satts in för att stoppa gängkriminaliteten och det ökade vapenvåldet tidigare. Det menar Morgan Johansson i en intervju med DN.

Enligt en uppmärksammad rapport från Brå har Sverige haft en markant ökning av antalet dödsskjutningar de senaste åren. Av 22 jämförda europeiska länder är Sverige värst.

Läs även: Brå om koppling mellan invandring och dödsskjutningar: ”Kan inte svara på det riktigt”

Enligt justitieminister Morgan Johansson kom resultatet från rapporten inte som någon chock.

– Det var inte oväntat. Vi har en organiserad kriminalitet i Sverige sedan 15-20 år tillbaka. Det var därför vi lade om kriminalpolitiken när vi tillträdde 2014 och drev fram en kraftig expansion av polisverksamheten men också strängare straff för de brott som de här individerna begår. Men det tar tid att vända en sådan här utveckling, säger Johansson till DN.

DN: S har ju haft makten större delen av den här tiden, är det här ett misslyckande från er sida?

– Det finns säkert många förklaringar och ansvaret får fördelas på dem som haft ansvaret under de här åren. Oavsett vem som har styrt så borde man ha vidtagit de här åtgärderna och haft mycket starkare lagar och bättre polisiär närvaro tidigare.

Enligt Johansson fångar rapporten heller inte utvecklingen det senaste året där antalet skjutningar har minskat. Den enligt honom påstådda minskningen tror han i sin tur har att göra med att allt fler kriminella nu sitter inspärrade.

Läs även: Brå: Dödliga våldet ökade under 2020

På frågan om det ökade antalet dödsskjutningar och det utbredda vapenvåldet är ett exempel på en misslyckad migrations- och integrationspolitik svarar Morgan Johansson:

– Jag skulle vilja säga att det är ett exempel på en misslyckad brottsbekämpningspolitik, man borde ha gått in med mer åtgärder när man såg tendenserna. Sen har vi haft en ökad segregering, knuten till exempelvis ebo-lagen som gjorde att många nyanlända och människor som hade svårt att få jobb samlades i samma områden.

I intervjun påpekar justitieministern dessutom att Sverige bör bli bättre på att utvisa grovt kriminella. Enligt honom ser en utredare just nu över frågan.

Läs även: Springare: ”Ett rättsväsende som totalt har tappat all form av legitimitet”

Läs även: Löfven efter polismordet: ”Arbetat mycket målmedvetet med att öka tryggheten”

Läs även: Expressens reporter om det ökade antalet dödsskjutningar: ”Högre risk att begå självmord”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag