Expressens reporter om det ökade antalet dödsskjutningar: ”Högre risk att begå självmord”

Foto: Magnus Bergström CC BY 3.0 / Pixabay
  • Torsdag 27 maj 2021 2021-05-27
E-post 1381

SVERIGE Av 23 jämförda europeiska länder är Sverige det enda landet där dödsskjutningarna ökar. Detta enligt en ny studie från Brå. Studien kommenteras nu av Expressens Magda Gad. ”Svenskar löper en närmast 29 gånger högre risk att begå självmord”, skriver Gad på Twitter.

Under onsdagen kom en ny Brå-studie ut som visar att antalet dödsskjutningar i Sverige har ökat de senaste åren. Enligt studien är Sverige det enda land av jämförda europeiska länder där dödsskjutningarna ökat sedan år 2000.

I studien jämförs dödligt skjutvåld i Sverige med andra 22 europeiska länder under 19 års tid, mellan 2000 och 2019, och den visar att Sverige har näst flest dödskjutningar i Europa efter Kroatien.

Läs även: Brå om koppling mellan invandring och dödsskjutningar: ”Kan inte svara på det riktigt”

Studien blev mycket omtalad i de traditionella medierna och omdebatterad i sociala medier. Nu kommenterar Expressens reporter Magda Gad studien.

I en tweet publicerad på torsdagen hävdar Gad att det bara är 0,0004-0,0005 procent av människorna i Sverige som dör i skjutningar. Detta i en av flera tweets där hon kritiserar den svenska rapporteringen kring Brå-studien.

Hon jämför sedan med antalet människor som begår självmord, vilket det enligt henne är ”en närmast 29 gånger högre risk” att dö av som svensk.

 

I ett svar till en annan användare gör hon ytterligare en jämförelse där hon skriver att man kan dö av blixten också.

 

Gad får kritik för sina uttalanden. Bland annat från Sverigedemokraternas Tobias Andersson.

 

Hanif Bali hakar på kritiken.

 

Andra väljer att svara på jämförelserna med egna jämförelser.

 

Men Magda Gad får inte bara kritik för sina uttalanden. En del väljer att ta henne i försvar och menar att medias presentation av Brås rapport är bedräglig.

 

Läs även: Nära en dödsskjutning i veckan – ”En följd av det arbete som inte har gjorts”

Läs även: Brå: Dödliga våldet ökade under 2020

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag