Morgan Johansson spekulerar om Liberalerna: ”Många av dem våndas”

Foto: Skärmdump SVT
  • Tisdag 29 jun 2021 2021-06-29
E-post

SVERIGE I samband med regeringskrisen har hårda angrepp riktats mot andra partier från socialdemokratiskt håll. Nu är Liberalerna i skottgluggen. I SVT:s Morgonstudion vänder sig Morgan Johansson till partiet och frågar sig om alla dess ledamöter är beredda att släppa fram en regering som stöds av SD.

Under tisdagen inleds riksdagens talmansrundor där talmannen Andreas Norlén kommer att föra samtal med partierna för att tillsätta en ny regering efter misstroendeomröstningen mot Stefan Löfven tidigare i juni.

Läs även: Så ser spelplanen ut inför talmansrundorna

Inför talmansrundorna har tonläget stundtals varit högt gentemot andra partier från socialdemokratiska företrädare. Bland annat har Stefan Löfven riktat skarp kritik mot de som röstade för att avsätta honom.

Under pressträffen då han meddelade sin avgång gick han flera gånger till angrepp mot Vänsterpartiet, Liberalerna, Moderaterna och Sverigedemokraterna. Bland annat anklagade han V för att ”samarbeta med de högerextrema”.

Läs även: Löfven avgår – talmansrundor inleds

Nu går även Morgan Johansson till angrepp mot oppositionen. Framför allt vänder han sig till Liberalerna och deras ledning.

– Varje liberal ledamot har säkert hur många gånger som helst stått och lovat sina väljare att vi tänker inte släppa fram en regering som baseras på ett främlingsfientligt parti, det var jättetydligt inför valet, säger han i SVT:s Morgonstudion.

– Jag tror det är en väldigt svår situation för varje liberal ledamot att ta ställning till.

Han spekulerar sedan i hur han tror att de liberala riksdagsledamöterna känner sig just nu.

– Jag känner många av de liberala ledamöterna. De är ärliga människor, de är principfasta människor. Många av dem våndas, skulle jag nog vilja säga, inför en situation där de ska behöva sitta och trycka igenom en regering som de lovade aldrig skulle behöva tillträda.

I ett inlägg på Facebook riktar Johansson liknande kritik mot L. Bland annat hävdar han att partiet hoppade av januariavtalet ”utan egentlig anledning”.

”Ska vår tids liberaler nu gå till historien som de som för första gången någonsin beredde vägen för främlingsfientlighet och högerextremism i ett regeringssamarbete?”, frågar han sig i slutet av inlägget.

Han konstaterar sedan:

”Det lär visa sig under kommande statsministeromröstningar.”

Läs även: Intern splittring i L efter att Sabuni avvisat nytt januariavtal

Läs även: Arvid Hallén: Så kan Löfven sitta kvar som statsminister utan extraval

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag