Intern splittring i L efter att Sabuni avvisat nytt januariavtal

Bild: Holger Motzkau/CC BY-SA 3.0/Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0/Terje Heiestad/CC BY 2.0
  • Lördag 26 jun 2021 2021-06-26
E-post

Flera tunga liberaler vänder sig mot partiledare Nyamko Sabuni efter hennes besked att partiet inte kommer göra ett nytt avtal för att Stefan Löfven ska kunna behålla regeringsmakten. Partiets hälso- och sjukvårdsregionråd i Region Stockholm Anna Starbrink kallar beslutet för ”huvudlöst” och tidigare partiledare Bengt Westerberg säger att han inte kommer rösta på partiet vid ett riksdagsval. 

Liberalerna kommer inte söka ett nytt avtal för att Stefan Löfven ska behålla regeringsmakten. Det meddelade partiledare Nyamko Sabuni efter att Annie Lööf (C) gått ut med att partiet tar tillbaka punkt 44 i januariavtalet om marknadshyror i nyproduktion och vill ha nya förhandlingar.

Läs även: Liberalerna lämnar Januariavtalet: ”Kommer att eftersträva en borgerlig regering”

– Vi kommer inte ingå ett nytt avtal med vad som i praktiken blir både S,V, C och MP, säger Sabuni till TT.

I utbyte mot att släppa punkt 44 har Centerpartiet krävt sänkta skatter på sparande och låga inkomster, något Sabuni menar att man bäst kan genomföra med de borgerliga partierna.

– Om C:s krav för att släppa fram Löfven är sänkta skatter på låga inkomster och sparande så menar jag att det görs bäst inom borgerligheten. Därför välkomnar jag Centerpartiet till att ansluta sig till borgerligheten, säger Nyamko Sabuni  till TT.

Men Sabunis besked får kritik internt i partiet. Anna Starbrink, Liberalernas hälso- och sjukvårdsregionråd i Region Stockholm, säger till Expressen att det är ”huvudlöst” av L att riskera ett extraval.

– Det här är frågan om vi aktivt ska dra fram ett extraval eller inte. Jag tycker det verkar huvudlöst av Liberalerna att göra detta om det inte är mer genomdiskuterat än vad det är nu, säger Starbrink till Expressen.

Även Liberalernas tidigare partiledare Bengt Westerberg, som ledde partiet under tiden 1983–1995, när partiet hette ”Folkpartiet” vänder sig mot Nyamko Sabunis sidbyte och säger till Dagens Nyheter att han inte skulle rösta på partiet vid ett extra val.

– I nuvarande läge kommer jag inte stödja Liberalerna i riksdagsvalet, säger Westerberg till DN.

Liberalerna har legat under fyraprocentsspärren under en längre tid, och de senaste mätningarna visar att partiet ligger i närheten av två procent.

Läs även: C-rebellen Lindahl: Jag har fortfarande inte förtroende för Löfven

Läs även: Regeringen föll – 181 röstade bifall till misstroende

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag