Morgan Johanssons attack på Stockholmspolisen: ”Har misslyckats att växa”

Morgan Johansson. Foto: Skärmdump från regeringen
  • Söndag 12 dec 2021 2021-12-12
E-post 328

Morgan Johansson (S) har som justitieminister varit Sveriges högsta ansvarige när det gäller kriminalpolitiken sedan 2014, och var därtill ordförande för justitieutskottet mellan 2010 och 2014. Men nu går Johansson till angrepp mot polisen i Stockholm, som han menar har misslyckats i att rekrytera ny personal, i en intervju med TT.

Medan vapenvåldet har minskat i Göteborg och Malmö de senaste åren, ligger det kvar på en hög nivå i Stockholm med över hundra skottlossningar och 23 ihjälskjutna personer hittills i år i länet.

Justitieminister Morgan Johansson (S) menar att felet ligger hos polisen i Stockholm, som misslyckats med att rekrytera ny personal.

– Antalet poliser har helt enkelt inte ökat särskilt mycket de senaste åren just i Stockholm. För att vara rak på sak: Man har misslyckats att växa på det sätt som jag tycker att man bör kunna förvänta sig, säger Johansson till TT och tillägger att ”de har mer pengar än någonsin och de får ytterligare pengar nu med den här budgeten”.

Läs även: Morgan Johansson (S) kallade språkkrav främlingsfientligt: ”Jag har tänkt om där”

I intervjun är Johansson även kritiska till tidigare regeringar, som han menar inte har gjort tillräckligt för att förhindra den grova brottslighetens utbredning.

– Varken myndigheterna, regering eller riksdag tog tag i det på ett sådant sätt som man borde ha gjort, säger Johansson.

– Svaret är att det vi gör i dag, med alla de här straffskärpningarna, med resursförstärkningarna, med ökade verktyg, med kameraövervakningen – herregud vi har fler kameror nu än någonsin tidigare – det vi gör i dag borde Sverige ha gjort för kanske 15–20 år sedan. Men de som var ansvariga gjorde inte det då, då får vi göra det nu.

Samtidigt hade Sverige en socialdemokratisk regering för ”15-20 år sedan”, det vill säga mellan 2001 och 2006. I den regeringen ingick dessutom Johansson som folkhälsominister.

Läs även: Morgan Johansson om vapenvåldet: Mer borde ha gjorts tidigare

Läs även: Åkesson: Morgan Johansson har misslyckats

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag