Morgan Johansson (S) kallade språkkrav främlingsfientligt: ”Jag har tänkt om där”

Morgan Johansson och Anders Holmberg i 30 Minuter Bild: Skärmdump SVT
  • Torsdag 16 sep 2021 2021-09-16
E-post 1432

I SVT-programmet 30 minuter berättar Morgan Johansson (S) att han har ändrat sig om integrationskrav som han tidigare har fördömt som främlingsfientliga.
– Ibland kan det ju faktiskt vara så att man ser hur utvecklingen förändras och man ser att man behöver göra mer saker för att förstärka integrationen, säger Johansson. 

På onsdagen intervjuade Anders Holmberg justitie- och migrationsminister Morgan Johansson i SVT-programmet 30 minuter.

Holmberg lyfter Johanssons tidigare åsikter kring migrationspolitiken. I ett klipp från hösten 2014 säger Johansson att vi skulle klara uppemot 100 000 asylsökande 2015. Detta efter att Sverige tagit emot drygt 80 000 asylsökande 2014.

– Vi skulle inte i dag kunna klara ytterligare 100 000 på ett år, för då läggs ju det ovanpå den uppgiften som vi redan i dag har, säger han nu.

Johansson menar att den nuvarande omställningen är nödvändig för att hålla samma nivå som resten av EU och för att kunna ha en långsiktig och hållbar migrationspolitik. Johansson framhåller också att det var alliansregeringens politik som ledde till migrationskrisen 2015.

Holmberg frågar Johansson om han i efterhand tycker att de som varnade för utvecklingen redan 2014 hade en poäng.

– I efterhand finns det alltid de som står med facit i hand och pekar finger, säger Johansson.

– Man ska komma ihåg att ända fram till sommaren 2015 så var ändå bedömningen inom Migrationsverket att det skulle nog inte ta fart igen på det här sättet, fortsätter han.

Holmberg går vidare och tar upp språkkravet för medborgarskap som ingår i den nya migrationslagstiftningen. Något som Holmberg menar att Johansson tidigare har varit emot och visar upp ett inlägg från Johanssons blogg där han kritiserar Fredrik Reinfeldt (M) och Lars Leijonborg (L).

I den nu raderade inlägget från den 7 februari 2008 anklagar Johansson Reinfeldt och Leijonborg för att ”spela det främlingsfientliga kortet”.

”Det är bedrövligt i sin utstuderade ömklighet, men så typiskt för en politiker som inte är så noga med de grundläggande värderingarna – bara man vinner val”, skriver Johansson om Reinfeldt.

– Jag har tänkt om där, jag får säga det. Språk, möjligheter att tala det språk som de flesta andra gör i vårt land, det är en nyckel in till så att säga integrationen och det är rimligt tycker jag, att man ställer det kravet, om man ska ha permanent uppehållstillstånd, om man tänker sig att man ska leva här under lång tid, det är faktiskt så.

Holmberg menar att det är okej att ändra sig även inom politiken men påpekar att Johansson har gjort en väldigt stor förflyttning.

– Ena stunden när du sitter i opposition, då är det här främlingsfientliga förslag, man drar det främlingsfientliga kortet, det förslaget är en främlingsfientlig magnet. Nästa stund, när du sitter i regering, då är det bra politik. Hur ser du själv på den där förflyttningen? frågar Holmberg.

Johansson menar att det kan hända när utvecklingen förändras att man ändrar sina tidigare ståndpunkter.

– Ibland kan det ju faktiskt vara så också att man ser hur utvecklingen förändras och man ser att man behöver göra mer saker för att förstärka integrationen och det är bland annat detta som vi har sett.

Johansson ger inget svar på ifall hans nuvarande förslag till migrationslagstiftning är mindre främlingsfientligt än Reinfeldts och Leijonborgs.

– Mitt syfte är ju att försöka se till att vi får bättre integration, det är därför vi lägger de här förslagen, säger Johansson.

Holmberg undrar varför Leijonborg inte kan ha haft samma syfte.

– Nej men, han hade säkert samma syfte också, men det är klart att han var ju angelägen om att också göra något som ingen annan hade gjort i politiken tidigare och hitta liksom en lucka här politiskt, menar Johansson.

Holmberg tycker inte att Johansson har redovisat tydligt att han har bytt åsikt radikalt. Det nämnda blogginlägget, påpekar Holmberg, raderades omkring samma tid som den nya migrationslagstiftningen lades fram.

– Jag kommer faktiskt inte ihåg omständigheterna bakom det men återigen, vem som helst kan kolla upp vad alla politiker har sagt de senaste 15-20 åren. Så det är ju ingen hemlighet alls att vi har haft en annan uppfattning nu än vad vi hade då, säger Johansson.

Johansson menar sig inte heller välja makt över värderingar som han anklagade Reinfeldt för att göra.

Intervjun går vidare till att handla om gängbrottsligheten i Sverige. Holmberg visar hur många skjutningar som har skett under de senaste åren samtidigt som Johanssons regering haft makten.

Johansson menar att de tillträdde i ett dåligt läge på grund av alliansregeringen.

– Vi har sett till att lägga om kriminalpolitiken därför att när vi tillträdde då gjorde vi det i ett läge då alliansregeringen hade skurit ner polisutbildningen med nästan 90 procent på bara två år. Och sedan utbildat alldeles för få poliser, säger Johansson.

Holmberg påpekar att regeringen har suttit i sju år men att utvecklingen ännu inte tycks ha bromsats.

– En känsla hos mig som jag tror att jag faktiskt delar med rätt många är att det har gjorts många saker. Ni har presenterat en lång rad straffskärpningar, ni har gett polisen mer resurser, ni har kommit med andra satsningar, säger Holmberg.

– Men man får känslan av att det här bara fortsätter, oavsett vad ni gör nästan. Vet ni vad som krävs för att stoppa det här? frågar Holmberg.

Läs även: Kristersson (M): ”Denna sommar blev den blodigaste i svensk historia”

Johansson menar att de vet vad som krävs men att det tar tid innan man kan se effekterna av regeringens åtgärder. Han önskade att de kunde haft en annan utgångspunkt 2014 än Alliansens nedskärningar.

Många på Twitter hyllar Anders Holmberg för intervjun.

Kritik riktas också mot Johansson för att använda retorik som SD tidigare har kritiserats för.

Alexander Edbom skriver sarkastiskt att Johansson har kommit ut som nazist.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag