Motorsågsmassakerns leading lady har gått ur tiden

Marilyn Burns som ung och gammal. Montage: Nyheter Idag
  • Torsdag 7 aug 2014 2014-08-07
E-post

En röst har tystnat. Den okrönta skräckfilmsdrottningen Marilyn Burns har gått ur tiden.

Den amerikanska skådespelerskan Marilyn Burns var mest känd för rollen som Sally Hardesty i Tobe Hoopers kultskräckis Motorsågsmassakern från 1974. Som den hårt drabbade Sally fick Marilyn Burns lära sig använda sina lungor och göra skrikandet till en konstform i sig, och i Hollywood blev hon efter sin insats i filmen känd som ”skrikdrottningen” nummer ett.

Vadade i b-skräckisträsket

Marilyn Burns karriär tog aldrig fart, utan hon fortsatte att vada i b-skräckisträsket. Då och då gjorde hon cameoroller i uppföljare till Motorsågsmassakern och hon medverkade också i en liten biroll i 1994 års uppföljare, som gjorde både Matthew McConaughey och Renee Zellweger till stjärnor. 2013 syntes hon som hastigast i Texas Chainsaw 3D, både som en ny karaktär och i klipp från originalfilmen.

Marilyn Burns hittades död i sitt hem i Houston, Texas. Hon blev 65 år. Hennes genombrottsfilm är en av tidernas mest sedda skräckfilmer, sågad av kritikerna när den kom men idag ansedd som stilbildande och nyskapande.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag