MP-politiker felöversattes av SR – påstods peka ut somalier

Radiohuset på Gärdet. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 10 maj 2022 2022-05-10
E-post

Nu uppmärksammas ännu en felöversättning av Sveriges Radios somaliska redaktion. I det här fallet utsattes Mursal Isa, lokalpolitiker i Dalarna för Miljöpartiet, rapporterar Expressen.

Felöversättningen gjordes efter att Isa deltagit i SVT:s ”Uppdrag Granskning” om situationen i det utsatta området Tjärna Ängar i Borlänge. I programmet riktade Isa kritik mot hur ett parallellsamhälle tillåtits växa fram i Tjärna Ängar – utan att nämna någon särskild etnisk grupp.

Läs även: SR felciterade Ebba Busch – ”islamister” blev ”muslimer”

Men när SR:s somaliska redaktion uppmärksammade hans medverkan den 26 januari i år påstod de att Isa specifikt pekat ut somalier och sagt att gruppen inte är intresserad av att varken arbeta  eller lära sig svenska.

– Det blev världens drev mot mig i den här målgruppen. Det var skrämmande. Jag fattade ingenting – hur kan man göra ett så stort fel? De påstod att jag nämnde etnicitet, men det har jag inte gjort och har inget intresse att göra det heller. Jag ville bara förklara ett samhällsproblem, säger Isa till Expressen.

Isa hörde av sig både via mejl och telefon för att få en rättelse. Men trots att han fick kontakt med en person på redaktionen kom aldrig någon rättelse om saken. Istället ändrades inslaget – utan varken rättelse eller ursäkt till Isa.

– Jag tycker att journalistiken brister. Istället för att rapportera opartiskt så upplevde jag att det fanns en tydlig partiskhet. Som om de ville företräda målgruppen i stället för Sveriges Radio, säger Isa.

– Jag som redaktionschef har ingen möjlighet att själv granska allt som publiceras, vilket jag inte har möjlighet att göra oavsett språk, säger Radio Swedens redaktionschef Gaby Katz till Expressen och fortsätter:

– I det dagliga arbetet leds arbetet av arbetsledare precis som vid alla redaktioner. Men jag har både reportrar och arbetsledare som kan språken som jag kan diskutera detta med. Och uppmärksammas jag på ett fel kommer jag också att diskutera det med dem.

Läs även: SR felciterade Ebba Busch på flera språk – nu kräver KD möte

Läs även: SR vägrar möte – KD hotar med bojkott

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag