SR vägrar möte – KD hotar med bojkott

Radiohuset på Gärdet. Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 7 maj 2022 2022-05-07
E-post 149

Kristdemokraterna överväger nu en bojkott av Sveriges Radios partiledarutfrågningar. Detta efter att SR vägrat ett möte med partiet angående felöversättningarna av Ebba Busch på arabiska, somaliska och kurdiska.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch har fått hård kritik för sina uttalanden om att polisen borde skjutit skarpt under påskhelgens korankravaller.

Läs även: Vänstern rasar mot Busch (KD): ”Är hon inte riktigt klok”

– Vi har alltså minst hundra skadade poliser, och den stora frågan som borde ställas är: Varför har vi inte minst hundra skadade islamister, hundra skadade kriminella, hundra skadade upprorsmakare? sade Ebba Busch bland annat.

I veckan har flera medier avslöjat att Sveriges Radio i sina publiceringar på arabiska, kurdiska och somaliska felöversatt ”islamister” med muslimer. När det gäller den somaliska översättningen har redaktionen dessutom i en bildtext hävdat att Busch ville se ”dödade muslimer” enligt Doku.

– Vi är oerhört upprörda, de sprider ju rena lögner. Och de gör det i de kanaler där det är svårast att upptäcka. Det faktum att det skett i både de arabiska och somaliska sändningarna talar för att det är satt i system, säger Kristdemokraternas partisekreterare Peter Kullgren  till Doku.

– Vi kräver en förklaring och ett möte med ledningen för Sveriges Radio. De har nu att förklara hur de sköter sitt utgivarskap. Det är fyra månader till valet och vi accepterar inte desinformation från någon, fortsätter han.

Läs även: SR felciterade Ebba Busch på flera språk – nu kräver KD möte

Men Sveriges Radio tänker inte ta något möte med KD utan tänker hantera frågan redaktionellt.

– Jag förstår att Kristdemokraterna är kritiska för det här rör ju felaktigheter, det rör ju deras partiledare, en felaktighet som publicerats om vad hon har sagt, säger Ekots ansvarige utgivare Klas Wolf-Watz till P1 Morgon

Så jag förstår deras kritik, vi tar allvarligt på det här, jag beklagar det som har skett. Men vi hanterar det här redaktionellt. Det vill säga, som jag sa, vi rättar och gör tydligt för publiken vad som är korrekt och

P1 Morgon: Så ni kommer inte ta något möte med Kristdemokraterna?

Det behövs inget möte med Kristdemokraterna för att klargöra det utan det här tar vi hand om redaktionellt.

Ett liknande besked ger Gaby Katz, redaktionschef på Ekot Radio Sweden.

– Vi kommer att hålla det här redaktionellt, vi har ett redaktionellt arbete att göra nu med att säkra våra rutiner och utreda hur det här har kunnat hända, säger hon till SVT.

KD:s partisekreterare Peter Kullgren skriver i ett inlägg på Facebook att partiet i så fall kan komma att bojkotta SR inför valet.

”Om SR inte vill föra denna dialog med oss, så måste vi av naturliga skäl överväga vår medverkan på partiledarnivå vid Sveriges Radios valintervjuer” skriver han bland annat.

Läs även: Syrisk journalist påpekade felöversättning – blockades av SR

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag