Muslimsk mamma: Anpassa SVT:s barnprogram till ramadan

Foto: Nyheter Idag
Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 16 apr 2021 2021-04-16
E-post 3762

SVERIGE I en insändare i Dagens Nyheter uppmanar en muslimsk mamma SVT att anpassa sitt utbud till den muslimska fastemånaden ramadan. Gör man inte det kan det leda till mer utanförskap, menar hon.

Nora Salem, som presenteras som ”svensk-muslimsk mamma till tre svensk-muslimska barn”, samt medievetare och skribent, skriver att hennes barn vaknade till en besvikelse på tisdagen, den dag som inleder ramadan. Det fanns nämligen inga program på SVT Barn, tidigare Barnkanalen, som handlade om den muslimska högtiden.

”Tänk er att vakna upp i december och så finns inte julkalendern där – ungefär så kände mina barn. Jag är van, men de ställer högre krav”, skriver Nora Salem.

”Barnen blir besvikna och förvirrade. De kan inte förstå varför det i många andra nationella kanaler över hela världen pratas om ramadan och visas en glädje över den stora högtiden för muslimer.”

Salem skriver att var tionde svensk är muslim och att det är konstigt att programutbudet på tv inte speglar detta förhållande.

”När den uteblivna representationen och obefintliga identifikationen i det utbud som ska få muslimska barn att känna sig som en del av samhället uteblir har man banat väg för utanförskap. När man gång på gång genom handling talar om för barn att deras kultur, vardag och hudfärg är oviktig blir det en synonym till att ’du är oviktig’.”

Nora Salem avslutar med att ”be SVT att se och inkludera alla barn”.

”Ni behöver inte alltid prata om ramadan. Men just i dag, första dagen i ramadan och kanske sista dagen på fastemånaden när eid inträffar?”

Läs även: Kritikstorm mot SVT-dokumentär om Soran Ismail: ”PR-Haveri”

Läs även: SVT bjöd in imam från muslimsk skola som separerar pojkar och flickor

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag