SVT bjöd in imam från muslimsk skola som separerar pojkar och flickor

Mats Nyström, Nasir Ahmad Arif Foto: SVT
  • Måndag 5 apr 2021 2021-04-05
E-post 6405

STOCKHOLM På påskafton bjöds en lärare från Cordobaskolan, imam Nasir Ahmad Arif, in till SVT:s Helgstudion för att kommentera den kristna högtiden påsk. Cordobaskolan har tidigare avslöjats med att erbjuda könsuppdelad idrottsundervisning. I anmälningar till Skolinspektionen har skolan även anklagats för flera islamistiska inslag i verksamheten som småbarn med slöja och flickor längst bak under bön, något Nyhetsbyrån avslöjat. 

När SVT:s Helgstudion på påskafton skulle diskutera den kristna högtiden påskens betydelse bjöd man in Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén – och en sunnimuslimsk imam, Nasir Ahmad Arif. Mats Nyström ville veta vad påsken betydde för de två inbjudna.

– Det är den största högtiden på året, sade Jackelén.

– Vi firar att Jesus gick vägen från liv, till död och vägen till nytt liv. Kristus är uppstånden.

Vad gör ni för liknande saker, undrade Nyström med adress imamen Arif.

– Aashura. Den dagen minns vi också. Så det är något vi erkänner, svarade Arif med hänvisning till judendomens Pesach. Aashura är en högtid som firas till minne av att en imam dog som martyr vid ett blodigt slag i Karbala.

Imamen Nasir Ahmad Arif är verksam vid Ayshamoskén i Stockholm. Han är också lärare i islam och ansvarig för värdegrundsarbetet på den muslimska Cordobaskolan.

När Svenska Dagbladet gjorde en granskning av muslimska friskolor i Sverige var Cordobaskolan en av de skolor som erbjöd könsseparerad idrottsundervisning när tidningens reporter, under förespegling av att vara en förälder, ringde och ställde frågor.

2020 gjorde Nyhetsbyråns Isabelle Eriksson en omfattande granskning av Cordobaskolan och dess kopplingar till saudisk finansiering. Skolan hade anmälts till Skolinspektionen och anmälningarna talade om hur extrema tolkningar av islam spreds på skolan, hur barnen separerades under bönerna (flickor längst bak, pojkarna fram), uttalade religiösa inslag i utbildningen samt små flickor som bar slöja.

Skolinspektionen gjorde efter anmälningarna en riktad inspektion i oktober 2019. Den föranledde inga åtgärder.

SVT:s inslag får stenhård kritik på sociala medier.

Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) skriver ironiskt om hur det är ”bra” av SVT att bjuda in imamen.

Läs även: Abdi Daher försökte våldta pensionär i Sölvesborg: ”Är du inte tyst slänger jag dig i viken”

 

 

Författaren David Lindén ifrågasätter valet av gäst.

Nyheter Idag har sökt SVT för att fråga varför man bjöd in en imam och varför man valde just Nasir Ahmad Arif.

Bli prenumerant

Gillar du det vi gör?

Till skillnad från många traditionella medier och numera även en rad alternativa medier tar Nyheter Idag inte emot presstöd. Det betyder att vi finansieras av de som läser oss och ser ett värde i det vi gör.

Om du vill hjälpa oss att fortsätta, bli PLUS-medlem och få samtidigt tillgång till all vår journalistik.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag