När företaget gick dåligt var lösningen att smuggla kokain värt 90 miljoner kronor

Det röda kokainet och en inköpslista. Bilder: Tullens förundersökningsprotokoll
  • Fredag 5 okt 2018 2018-10-05
E-post 140

SKÅNE Tre män åtalades igår för att i januari i år försökt smuggla in 300 kg kokain från Colombia maskerat som färgpigment. Vad de inte visste var att försöket avslöjades redan av tullen i Spanien, så i Sverige bytte tullen ut kokainet mot fincement och spanade på männen i en veckas tid innan de greps.

Det låter nästan som ett uppslag för en film. En företagare i 50-årsåldern som har problem med ekonomin i sitt företag som tillverkar byggmateriel väljer att tillsammans med två kompanjoner använda företaget för att smuggla in narkotika.

Företaget hade anledning att motta försändelser med med färgpigment från utlandet, men lastpallen med 300 kg rött pulver kontrollerades av spanska tulltjänstemän när den anlände till Spanien från Colombia, och de upptäckte att pulvret innehöll kokain. De varskodde sina svenska kollegor, och här bytte tullen ut pulvret med fincement blandat med ett ämne som lyser upp vid belysning med ultraviolett ljus.

Två tulltjänstemän maskerade sig som förare från transportföretaget DHL och levererade lastpallen till företaget. Vid leveransen såg en av de anställda att försändelsen kom från Colombia varför han skämtade om att det var kokain. Ägaren kunde inte säga mer än ”Nej, faan”, antagligen något nervös.

Under flera dagar spanade tullen på de misstänkta medan de packade om varorna. När de väl slog till använde de UV-lampor och kunde snabbt se att männen befattat sig med vad de trodde var partiet kokain.

I förundersökningsprotokollet anges gatuvärdet på det beslagtagna kokainet uppgå till 268 miljoner kronor, och den siffran har spridits vidare av medier, trots att den är uppenbart felaktig. Analyser genomförda vid Nationellt forensiskt centrum, NFC, uppskattar att renheten låg på knappt sju procent, motsvarande 20 kg rent kokain. Det kokain som brukar finnas ”på gatan” har en renhet på 15–30 procent, varför beslagets värde i slutledet torde hamna på ungefär 90 miljoner kronor.

Planen var också att den röda kokainblandningen skulle renas, och tullen hittade en engelskspråkig lista på kemikalier och utrustning som skulle inhandlas för att genomföra reningen. Samma dokument beskrev också att några andra personer skulle komma och genomföra reningen, men vilka dessa skulle vara framgår inte.

Varifrån kokainet kom och vart det skulle framgår inte av utredningen, men utifrån en av de misstänktas googlesökningar finns anledning att misstänka kopplingar till MC-gäng i Skåne. Tullverket misstänker också att det har gjorts tidigare, framgångsrika smuggelförsök, då företaget på hösten 2017 tog emot nästan 200 kg ”färgpigment” från Colombia.

Alla misstänkta nekar till brott, och två av dem är tidigare ostraffade förutom några trafikförseelser. Den tredje har däremot tidigare domar mot sig för bland annat ringa narkotikabrott och grovt häleri.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag