Nästan inga tvångsäktenskap leder till åtal

Foto: CC Jeff Belmonte / Wikimedia Commons
  • Måndag 18 jun 2018 2018-06-18
E-post 167

SVERIGE Sen 2014 har Sverige en lag om tvångsäktenskap och sen dess har 234 anmälningar gjorts. Trots detta har endast 13 av fallen lett till åtal.

För fyra år sedan infördes lagen om tvångsäktenskap. Sen dess har 234 anmälningar gjorts rörande äktenskapstvång eller vilseledande till tvångsäktenskapsresa men av dessa har endast 13 av fallen lett till åtal, det uppger Aftonbladet.

– Det här sker i en hederskontext som medför att det är svårt att få någon att berätta om de här brotten, det gäller såväl vittnen som målsägande, säger Jessica Wenna, kammaråklagare i Västerås, som varit åklagare i de flesta av fallen, till Aftonbladet.

– Man känner en stark lojalitet till familjen, och individen har inte en lika viktig roll som i vår kultur. Det samtidigt som man också kan riskera repressalier, säger hon.

Under sommarmånaderna ökar mängden tvångsäktenskap kraftigt då barn luras med på semester där de gifts bort. Sen 2014 har 37 anmälningar gjorts gällande äktenskapsresor, inte en enda av dem har lett till ett åtal.

Flera medier har tipsat om att flickor som riskerar tvångsgifte kan lägga en sked i trosan för att sätta igång larmet på flygplatser. Tidigare i veckan visade debattören och författaren Katerina Janouch att det knepet i själva verket inte fungerar.

LÄS ÄVEN: Katerina Janouch testar: Tesked i trosan fungerar inte för att signalera om tvångsgifte

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag