Katerina Janouch testar: Tesked i trosan fungerar inte för att signalera om tvångsgifte

Flygplatskontroll. Foto: Wikimedia commons
  • Söndag 17 jun 2018 2018-06-17
E-post 209

SVERIGE Under sommarmånaderna ökar antalet larm om tvångsgifte av barn kraftigt. Flera medier har skrivit om ett knep där unga tjejer som riskerar tvångsgifte kan lägga en tesked i underkläderna för att upptäckas i flygplatskontroller. Nu visar Katerina Janouch att det knepet inte fungerar.

I ett blogginlägg på Katerina Magasin skriver författaren och debattören Katerina Janouch att knepet att lägga en tesked i trosan för att bli upptäck i flygplatskontroller och signalera om potentiellt tvångsgifte inte fungerar.

I sitt inlägg skriver Janouch att hon testat att passera Arlandas passkontroll med en tesked i trosan för att testa om det skulle sätta igång något larm i säkerhetskontrollen.

Flera medier har skrivit om det så kallade ”skeden i trosan-tricket”. Om man riskerar att bli bortgift mot sin vilja under semester med familjen ska man lägga en tesked eller ett annat metallobjekt i underkläderna så man blir tagen till en privat kroppsvisitering på flygplatsen, för att signalera om att man behöver hjälp.

Senast den 17 juni 2018 sände TV4 nyhetsmorgon ett reportage om att tvångsgiften av unga flickor ökar drastiskt under sommarmånaderna och att tricket kan rädda många som behöver hjälp.

Jessica Almenäs, programledare på kanal 5, skriver om reportaget på Twitter.

I artikeln på Katerina Magasin skriver en person som jobbar inom flygplatssäkerhet följande:

– Jag jobbar i säkerhetskontroll och kan hålla med. Vi har inte rutiner heller kring hur vi ska hantera detta. Det är inte per automatik som vi tar in flickor i ett rum och visiterar, som informationen säger. Det får vara en ganska stor sked om det ska ge utslag i portalbågen… tyvärr, tanken är god, men det funkar inte riktigt som önskat.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag