Nationalekonom: Flyktingkrisen kan knäcka Sveriges välfärd på bara två år

Arga migranter som skanderar "Allahu akbar" vid gränsen till EU. Joakim Ruist infälld i bild. Foto: Ungerska regeringen/Pressbild
  • Fredag 27 nov 2015 2015-11-27
E-post 3002

SVERIGE Det pågående asylkaoset i Sverige kan komma att få förödande konsekvenser för Sveriges välfärd, det tror forskaren Joakim Ruist. – Skulle det fortsätta så här i två år till med kanske 800 000-900 000 flyktingar på två år, ja då tror jag att den svenska välfärdsmodellen kommer att knäckas, säger han.

Joakim Ruist är nationalekonom och migrationsforskare på handelshögskolan vid Göteborgs Universitet. De senaste åren har han ofta hörts i den migrationspolitiska debatten och gjort sig känd för sina vänsterpolitiska åsikter där han förordar en hög asylinvandring till Sverige.

Under rubriken ”Vår generositet gör oss starka på sikt” skrev han förra hösten en debattartikel i Svenska Dagbladet där han bland annat raljerade över dem som ”hävdar att en syndaflod av människor utan framtid på arbetsmarknaden i det tysta håller på att ödelägga Sverige”.

– Det är viktigt att poängtera att flyktinginvandringen, liksom biståndet, är en humanitär insats som ska få kosta pengar, sade han tidigare i år, samtidigt som han underströk att det är viktigt att tala om hur mycket den kostar.

– Senaste halvåret har olika aktörer påstått alltifrån att flyktinginvandringen fullständigt ruinerar oss till att den är en vinstaffär. Båda påståendena är lika felaktiga, menade han då.

Flyktingkrisen knäcker Sveriges välfärd

I en debattartikel i Dagens Industri igår uttalar sig Ruist igen och säger bland annat att den rödgröna regeringens försök att stoppa asylkaoset är otillräckliga.

”Påverkan på flyktingströmmen lär bli begränsad och detsamma gäller följaktligen också pressen på övriga EU”, konstaterar han krasst.

I en intervju med Dagens Nyheter utvecklar han sitt resonemang och förklarar att även med regeringens åtgärder, där man försöker minska invandringen, så kommer Sverige ta emot mellan 300 000 och 400 000 invandrare om året framöver.

– Skulle det fortsätta så här i två år till med kanske 800 000-900 000 flyktingar på två år, ja då tror jag att den svenska välfärdsmodellen kommer att knäckas, slår han fast.

Han tror dock att regeringen kommer tvingas ta till mer kraftfulla åtgärder för att kraftigt minska asylinvandringen och rädda välfärden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag