Nedbantningen av det svenska försvaret ett svek – mot våra grannländer

Rysk U-båt av delfinklass. Foto: Wikipedia
  • Måndag 20 okt 2014 2014-10-20
E-post 2

STOCKHOLM Sökandet efter den ubåt som siktats i Stockholms skärgård fortsätter med oförminskad styrka. Och allt tyder på att det är Ryssland som ligger bakom, enligt en intervju som SVT gjort med försvarsexperten Tomas Ries.

Ubåtsjakten i Stockholms skärgård fortsätter och är nu den mest omfattande på många år. Och alla indicier pekar mot att det rör sig om en rysk ubåt, anser Tomas Ries, lektor i säkerhetspolitik, i en intervju med SVT. Han säger också att undervattensverksamheten utgör en mycket allvarlig kränkning av svenskt territorium.

Men något försvar mot dessa kränkningar har vi inte, skriver Stefan Hedlund, professor i öststatsforskning på Uppsala universitet, i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

– Under tjugo års tid har svenska försvarspolitiker varit träget sysselsatta med att banta försvarsanslagen. Varje nytt krav från Finansdepartementet på besparingar har mötts av anpassningar av hotbilden. Under Fredrik Reinfeldts styre gick processen i fullbordan. Överbefälhavaren såg sig föranledd att konstatera att vi nu endast skulle kunna försvara en begränsad del av landet, och endast under en vecka. skriver han och tillägger att även vid en omfattande upprustning av svenskt försvar skulle det dröja minst tio år innan vi hade en försvarsmakt värd namnet.

Stefan Hedlund ser dock inte kränkningarna som ett reellt hot mot Sverige. Istället, menar han, är nedbantningen av det svenska försvaret ett större svek mot grannländerna än mot Sverige. Det finns ett tomrum mellan Finland och Polen som Sverige borde ha fyllt men som nu måste manövreras av NATO istället, skriver han.

– Det är detta implicita svek mot våra grannar, Finland inräknat, som utgör den verkliga anledningen till att hysa bekymmer över det svenska försvarets bedrövliga tillstånd, menar Stefan Hedlund i debattartikeln.

Ryssland fortsätter att förneka all inblandning i ubåtskränkningen.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag