”Ni har verkligen gått ner er i det kulturrelativistiska träsket” Sakine Madons tuffa sågning av Rossana Dinamarca (V)

Foto: SVT
  • Tisdag 3 jul 2018 2018-07-03
E-post 959

VISBY I måndagens Opinion Live debatterade VLT:s ledarskribent Sakine Madon med Vänsterpartiets riksdagsledamot Rossana Dinamarca om partiets politik för förorten. När Vänsterpartiets historik i att bekämpa hedersvåld kom till tals så hettade det till ordentligt. 

Läs även: Vänsterpartiets nya plan – vill kartlägga hudfärg och religion

Det var inte mycket som Rossana Dinamarca och Sakine Madon var eniga om. Rossana Dinamarca kallade inledningsvis separata badtider för kvinnor ”en fantastisk möjlighet att lära sig simma”.

– Mitt problem med de här separata badtiderna är att det är kulturella och religiösa argument och att man separerar barn från låga åldrar, svarade Sakine Madon.

Programledaren Petter Ljunggren frågade Dinamarca om det var så att man inom Vänsterpartiet fastnat i identitetspolitik och glömt klasskampen.

Rossana Dinamarca protesterade initialt mot begreppet identitetspolitik och försvarade sitt sätt att se på världen.

– Se dig om här till exempel. Det är jag och Sakine som är de enda som avviker från vithetsnormen här. Det ser ut så i medievärlden, det ser ut så i den politiska världen, det ser ut så i rättsväsendet. Och om det är så att vithetsnormen som är majoritet så kommer det väldigt sällan fram någonting annat, sade Dinamarca.

Sakine Madon kontrade:

– Så lustigt. När invandrarkvinnor från förorter berättar om sin verklighet och det de upplever, så lustigt då att det är just Vänsterpartiet som anklagar dem för ryktesspridning och misstänkliggör dem.

En man med invandrarbakgrund i publiken tyckte att man fick ta seden dit man kommer. Rossana Dinamarca reagerade kraftigt.

– Vi kan inte förklara problem med en viss kultur eller en viss religion, sade Dinamarca som sade att Vänsterpartiet är det enda parti som kan krossa patriarkatet och att man ska bekämpa problemen överallt – på Östermalm, på landsbygden och i förorten.

Sakine Madon var skeptisk.

– Det låter bra. Men sen i praktiken så är man för könsseparation för barn, man ber kvinnor som vittnar om problem i förorter att hålla käften och så vidare. Så det låter bra i teorin men i praktiken, ni har verkligen gått ner er i det kulturrelativistiska träsket och du är verkligen en av nyckelpersonerna, sade Sakine Madon och pekade på Rossana Dinamarca.

Foto: SVT

På Twitter kom reaktioner omedelbart efter debatten var över:

Se hela debatten här.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag