Noll procents förtroende för MP-politik

Märta Stenevi. Foto: Skärmdump från riksdagen
  • Måndag 30 maj 2022 2022-05-30
E-post

Miljöpartiet går ut med en satsning på sjukvård på 40 miljarder i sin valupptakt. Men en undersökning från Novus visar att partiets förtroende hos väljarna i sjukvårdsfrågan är noll. Detsamma gäller flera andra frågor där partiet försöker profilera sig. Det enda område där partiet har väljarnas förtroende är miljö- och klimatpolitiken, men även där är förtroendet för MP sjunkande.

Miljöpartiet satsar på att bredda sin politik inför valet, och går i sin valkampanj ut med att man är ”skolmiljöpartiet”, ”stadsmiljöpartiet”, ”skogsmiljöpartiet”, ”industrimiljöpartiet”, ”jordbruksmiljöpartiet”, ”trafikmiljöpartiet” och ”boendemiljöpartiet”.

Läs även: Miljöpartister sämst på att sänka värmen under elkrisen

– Man kommer inte att demonstrera för klimatet när man inte vet om man kan sätta mat på bordet i slutet av månaden. Och man orkar inte bry sig om att skogen huggs ner i fjällen när man är orolig för att barnen ska skjutas ner på gatan, sade MP:s språkrör Märta Stenevi i sitt tal på söndagen.

Men strategin riskerar att slå tillbaka på det krisande före detta regeringspartiet, som hamnat under riksdagsspärren i en rad opinionsmätningar.

Enligt en förtroendemätning från Novus har partiet noll eller 1 procents förtroende i de frågor man går till val på där väljarnas förtroende har mätts, rapporterar TT.

Under partiets valupptakt i helgen presenterades en satsning på sjukvård för 40 miljarder kronor. Men enligt Novus mätning är partiets förtroende i sjukvårdsfrågan noll procent.

– På kort sikt och i det prekära läge partiet befinner sig i opinionsmässigt finns det mycket som talar för att ett fokus på miljö- och klimatfrågor skulle vara partiets bästa möjlighet, säger statsvetaren Niklas Bolin till TT.

Miljö- och klimatfrågan är den enda fråga där väljarna har stort förtroende för MP. Men även där sjunker förtroendet för partiet.

– Om man går tillbaka ett par mandatperioder var partiets dominans här större än för något annat parti inom någon enskild fråga. Detta förtroende har successivt försvagats. Numera är man utmanat av andra partier, säger Bolin.

Läs även: Oljekraftverkets vd om elkrisen: ”Olyckliga energipolitiska beslut under en lång tid”

Läs även: Varningen från MP: Ska ”göra KAOS” med meningsmotståndare

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag