Oljekraftverkets vd om elkrisen: ”Olyckliga energipolitiska beslut under en lång tid”

Oljekraftverket i Karlshamn. Bild: Zygimantus/CC BY-SA 4.0
  • Måndag 30 maj 2022 2022-05-30
E-post 680

Förra året producerade det oljebrännande reservkraftverket i Karlshamn el under fler timmar än det gjort under de föregående tio åren – sammanlagt.  I år fortsätter Karlshamnsverket köras mer än normalt, och nu går dess vd Henrik Svensson ut och kritiserar regeringens energipolitik i Dagens Industri.

– Södra Sverige har tyvärr, och främst som ett resultat av olyckliga energipolitiska beslut under en lång tid, ett stort underskott på planerbar elproduktion, säger Svensson till DI.

– Det bidrar dels till att elkunderna ofta får betala mycket mer för elen än i norr. Och till att marginalerna för att hantera även normalt förekommande störningar är väldigt små, fortsätter han.

Läs även: Energiminister Farmanbar (S) totalsågas efter SR-intervju om kärnkraft: ”Skrämmande inkompetens”

När Socialdemokraterna och Miljöpartiet bildade regering efter valet 2014 var ett krav från Miljöpartiet att fler kärnkraftsreaktorer skulle läggas ned, vilket S accepterade.

– Vi ska säkerställa att det stängs kärnkraftsreaktorer under den här mandatperioden, och det kommer också att bli så, sade dåvarande klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)  till SVT år 2015.

Därefter har regeringen stängt sammanlagt fyra reaktorer: två i Oskarshamn (2015 och 2017) samt två i Ringhals (2019 och 2020).

Enligt Vattenfalls produktionschef Torbjörn Wahlborg stängdes reaktorerna i Ringhals på grund av att regeringen höjde effektskatten för kärnkraft 2015.

– Beslutet var Vattenfalls, men jag kan också konstatera att hade vi inte haft effektskatten som vi hade 2015 så hade vi inte tagit det beslutet, sade han till SVT förra året.

Läs även: Finska elpriser sjunker efter att nytt kärnkraftverk startat

Läs även: Wallenberg kräver mer kärnkraft – förnybart ”räcker inte”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag