Norlén ger partierna långledigt över jul och nyår

Talmannen Andreas Norlén Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 19 Dec 2018 2018-12-19
E-post 1479

STOCKHOLM Fyra veckors julledighet. Den julklappen gav talmannen Andreas Norlén till partierna på en pressträff på Riksdagen på onsdagen. I stället för att skynda på processen har Norlén valt att sänka tempot.

– Den här regeringsbildningsprocessen har pågått allt för länge, sade Norlén under pressträffen.

Trots det ger han partierna julledigt. Den 16 januari – om fyra veckor – kommer den tredje omröstningen av fyra hållas. Innan kommer han att ha avstämningar på telefon med Ulf Kristersson och Stefan Löfven.

Nyheter Idag frågade Norlén varför han ger partierna nästan en månad fram till den tredje omröstningen. Hans svar innehöll inte många detaljer.

– Jag har landat i att det är den tid som krävs, sade Norlén.

Skulle en statsministerkandidat röstas ner även då blir 21 januari den fjärde och sista omröstningen. Får Sverige ingen statsminister då innebär det ett extra val inom 100 dagar.

– Senast den 21 april, sade Norlén.

Efter att Stefan Löfven röstades bort har både Ulf Kristersson och sedan Löfven igen lagts fram som statsministerkandidater av talman Norlén. Båda har åkt på övertygande nederlag. Kristersson, Löfven och även Annie Lööf har fått sonderingsuppdrag som inte lett till något konkret.

– Jag trodde att vi skulle ha sett en lösning långt innan jul, erkände Norlén som fick frågan om han hade skäl att vara efterklok med hur han hanterat regeringsbildandet. Norlén svarade att han inte hunnit tänkt på eventuella misstag och saker han kunde ha gjort annorlunda.

– Jag befinner mitt uppe i processen, sade han.

Läs mer: Nu överger väljarna Lööf

Har Andreas Norlén gjort ett bra eller dåligt jobb som talman?
1758 röster (se resultat)

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag