Nu överger väljarna Lööf

Annie Lööf (C). Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 19 dec 2018 2018-12-19
E-post 5254

SVERIGE Både Centerledaren Annie Lööf och hennes parti backar betydligt i två nya mätningar av väljarnas förtroende. På en månad har partiet tappat var tredje väljare, rapporterar Expressen.

I DN/Ipsos decembermätning backar C med 3 procentenheter jämfört med föregående mätning i november. Undersökningen gjordes mellan den 5 och 16 december och fångar därmed veckan där Lööf sade nej till att samarbeta med Socialdemokraterna och röstade mot Stefan Löfven i statsministeromröstningen.

Enligt DN är en majoritet av C-väljarna positiva till att släppa fram Löfven som statsminister, och därför backar nu partiet från 10 procent till 7 procent.

– Vi hade merparten av våra intervjuer under förra veckan när det var som mest turbulent. Vi är säkra på att det här speglar en verklig förändring, med förbehållet att det är en ögonblicksbild från en ovanligt turbulent period, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, till DN.

Samtidigt presenterar TV4 en Sifomätning som visar att väljarna tappar förtroende för Annie Lööf. C-ledaren backar mest av alla partiledare, från 13 procent i november till 8 procent idag. Hon har därmed ett lägre stöd än Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt som nu ligger på 10 procent.

Fakta DN/Ipsos decembermätning

Så här stort stöd har partierna enligt DN/Ipsos decembermätning (november inom parentes).

Socialdemokraterna: 32 (28)
Sverigedemokraterna: 18 (20)
Moderaterna: 18 (18)
Vänsterpartiet: 8 (8)
Kristdemokraterna: 8 (5)
Centerpartiet: 7 (10)
Liberalerna: 4 (5)
Miljöpartiet: 4 (4)
Rödgröna blocket: 44 (41)
Alliansen: 37 (38)

Läs även: Lööf påstår sig ”jobbat i hundra dagar för att Sverige ska få en ny regering”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag