Nu river Filipstad bostäder för att slippa bidragstagare

Faksimil: Filipstad.se
  • Onsdag 21 okt 2020 2020-10-21
E-post 736

FILIPSTAD För att hindra nya bidragstagare från att flytta in planerar Filipstads kommun att riva bostäder. Flera andra kommuner har rivit eller planerar att riva bostäder för att hindra så kallad social dumpning.

Nu väljer Filipstads kommun att riva bostäder för att nya bidragstagare inte ska kunna flytta till kommunen, rapporterar Sveriges Radio.

Läs även: Efter migrantvågen – nu kan Filipstad tvingas tokhöja skatten

– Det är ju främst för att motverka både social dumpning, men ekonomin är ju den stora orsaken. Migrationsverket, när dom försvann så är det inga nya hyresgäster som har kommit hit, säger säger Åsa Hååkman Feldt (S), kommunalråd i Filipstad, till Sveriges Radio och fortsätter:

– Och dom nya hyresgästerna som man vill komma hit med, det är ju sån här social dumpning och det kostar ju kommunen totalt sett mycket mer, därför att dom går över på försörjningsstöd som drabbar våran kommun då.

Enligt Hååkman Feldt säger Filipstads kommun nej till ”flera personer dagligen som vill flytta hit till oss”.

Läs även: Filipstad i kris: ”Vi håller på och byter befolkning”

Filipstads kommun har sedan tidigare problem med att allt för många invånare behöver ekonomiskt bistånd. I augusti 2019 gjorde SVT:s Uppdrag Granskning ett uppmärksammat reportage som visade att Filipstad hamnat i ekonomisk kris efter att kommunen tog emot ett stort antal migranter 2015.

“I Filipstad bor cirka 750 vuxna individer med ursprung i Syrien, Somalia, Eritrea, Afghanistan och Irak. […] I denna grupp är arbetslösheten och bidragsberoendet mycket högt, samtidigt som utbildningsnivåerna är mycket låga. Denna grupp riskerar att hamna i ett evigt utanförskap som redan nu belastar den kommunala ekonomin tungt” skrev kommunchefen Claes Hultgren i en ekonomirapport som Uppdrag Granskning tog del av.

Enligt Hem & Hyra planerar fler kommuner än Filipstad att riva bostäder för att hindra social dumpning.

Tidningen har gjort ett reportage som visar att fyra kommuner som drabbats av social dumpning har genomfört eller planerar rivningar av bostäder på sju olika orter, och att motverka social dumpning är en av de viktigaste anledningarna.

– Det borde inte vara tillåtet att sålla ut de kommuninvånare man inte vill ha och ­hjälpa dem till en annan kommun. Mest synd är det om barnen som rycks upp och tvingas till ett kringflackande liv. Det här hör inte hemma i ett modernt samhälle, säger Annalena Järnberg (S), ordförande för kommunstyrelsen i Hällefors kommun, till Hem & Hyra.

Enligt Järnberg handlar den sociala dumpningen inte främst om migranter.

– Det är människor som överlag har det svårt. Exempelvis med missbruksproblem och står väldigt långt ifrån den ordinarie arbetsmarknaden. Det leder bland annat till ökad droganvändning och problem med våld i nära relationer i vår kommun, säger Järnberg.

Läs även: Nödrop från Filipstad: behöver 50 miljoner om året för att försörja migranter

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag