Nödrop från Filipstad: behöver 50 miljoner om året för att försörja migranter

Filipstad. Bild: Bengt A Lundberg / Riksantikvarieämbetet
  • Torsdag 9 maj 2019 2019-05-09
E-post 7117

FILIPSTAD Filipstad behöver hjälp för att hantera de skenande kostnaderna för försörjningsstöd åt de migranter kommunen tagit emot. Kostnaderna har sexfaldigats sedan början av 2000-talet, och kommunen behöver 50 miljoner kronor om året för att försörja migranterna enligt kommunalrådet Per Gruvberger (S). 

Filipstad är en av de kommuner som tog emot flest migranter i förhållande till folkmängd mellan 2012 och 2016. Men arbetslösheten bland den lilla stadens migranter är skyhög och nu vill Filipstad ha hjälp med att försörja dem, rapporterar SVT.

Störst är arbetslösheten bland migranter från länder utanför Europa, som Somalia, Syrien och Afghanistan. I den gruppen är arbetslösheten hela 80 procent enligt kommunens egna siffror.

– Många saknar utbildning och kan inte så mycket svenska. Det är en liten stad, man måste verkligen kämpa för att hitta ett jobb! säger Jasmin Isaak, samhällskommunikatör i Filipstad, till SVT.

Läs även: Ulf Söhrman (M) i Filipstad brunmålades av partikamrater – nu har han fått rätt: ”Jag är ganska hårdhudad”

Nu skenar kommunens kostnader för försörjningsstöd. Under början av 2000-talet betalade kommunen ut runt fem miljoner kronor om året i försörjningsstöd. I år ligger prognosen på 31 miljoner kronor, i en kommun med strax över 10 000 invånare.

– Det här är resultatet av ett misslyckande när de stora grupperna asylsökande kom. Man brydde sig bara om var det fanns lediga bostäder och lokaler, inga andra förutsättningar styrde var de asylsökande placerades, säger kommunalrådet Per Gruvberger (S) till SVT.

Nu begär kommunen hjälp med att klara ekonomin, närmare bestämt 50 miljoner kronor om året.

– Det skulle göra stor skillnad, säger Gruvberger.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag