Ny dom i Finland: Inte våldtäkt att ha sex med en 10-åring

Foto: Maxpixel
  • Fredag 4 maj 2018 2018-05-04
E-post 352

FINLAND Idag uppger högsta domstolen i Finland att de inte kommer pröva ett fall om att döma en 22-årig man som haft samlag med an 10-åring för våldtäkt. Det existerar ingen särskild lagstiftningen om våldtäkt när barn är offer i Finland vilket skapat en debatt i landet.

En 22-årig man har stått åtalad för våldtäkt mot en 10-årig flicka i Finland. Nu väljer högsta domstolen i Finland att inte pröva det uppmärksammade fallet eftersom det inte finns särskild lagstiftning gällande våldtäkt om det sker mot barn, uppger Sveriges Radio.

Hovrätten i Finland bedömer att den 22-åriga mannen inte har gjort sig skyldig till våldtäkt, ett beslut som nu vinner laga kraft. Båda tingsrätten och hovrätten uppger att det inte går att bevisa att mannen förgrep sig på tioåringen emot hennes vilja. Mannen döms nu istället för grovt sexuellt utnyttjande av barn vilket resulterar i tre års fängelse.

Enligt lagstiftningen i Finland måste offret ha utsatts för våld eller hot om våld, vara oförmöget att försvara sig eller befinna sig i ett hjälplöst tillstånd. Detta kunde inte bevisas och det existerar ingen särskild lagstiftning om offret är ett barn.

Det uppmärksammade har väckt en kraftig debatt i Finland om det är möjligt för barn att ge medgivande till samlag. Något som Juridikprofessorn Terrtu Utriainen är kritisk till.

– Det är omöjligt att tänka så. 10-åringar kan kanske inte förstå vad som händer, säger hon, till Sveriges Radio.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag