Ny IT-skandal avslöjad: Rikspolischefen bröt mot lagen – lämnade ut hemliga polisregister okrypterat till privat företag

Dan Eliasson. Foto: Pressbild polisen
  • Tisdag 5 sep 2017 2017-09-05
E-post 3414

STOCKHOLM Känsliga uppgifter om polisers namn, personnummer, anhöriga och även barn – information som har bäring på rikets säkerhet – har äventyrats i strid med lagen efter att rikspolischef Dan Eliasson ville spara pengar inom polismyndigheten. Det avslöjar Sveriges Radio Ekot på tisdagskvällen. – Det bryter ju mot säkerhetsskyddsförordning och vad som kan hända där det har vi ju sett nyligen då, säger Pia Gruvö, chef för IT-säkerhet på MUST till Sveriges Radio.

Polismyndighetens personal- och lönesystem Palasso innehåller hemliga och känsliga uppgifter. Det kan vara namn på poliser, personnummer, anhöriga och även barn till polisanställda. I systemet finns uppgifter som är så pass hemliga att det har bäring på rikets säkerhet. Det berättar Sveriges Radio Ekot, som också avslöjar hela affären.

Systemet har driftats internt av polisen, men våren 2015 behövde polisen hjälp med att sköta systemet. Då anlitades det privata företaget CGI som fick tillgång till systemet från sina egna lokaler. Enligt Säkerhetsskyddsförordningen måste informationen som skickas mellan polismyndigheten och det privata företaget krypteras enligt ett system som är godkänt av Försvarsmakten.

Men rikspolischef Dan Eliasson behövde spara pengar och tid och beslutade om att frångå gällande regler. Därmed krypterades aldrig den känsliga informationen som lämnade polismyndigheten.

Drar paralleller till skandalen på Transportstyrelsen

Ej heller har Dan Eliasson, i egenskap av rikspolischef, rätt att fatta ett sådant beslut. Det måste regeringen göra, enligt Pia Gruvö, chef för IT-säkerhet på Militära underättelse- och säkerhetstjänsten, MUST. Hon poängterar för Sveriges Radio att Eliassons beslut bryter mot Säkerhetsskyddsförordning, alltså ett brott mot lagen.

– Det var ju någon generaldirektör som fick avgå för brott mot Säkerhetsskyddsförordningen, säger Gruvö till SR Ekot.

Generaldirektören Gruvö syftar på är Maria Ågren som fick ett strafföreläggande och som med omedelbar verkan fick lämna sin tjänst som generaldirektör för Transportstyrelsen efter att hon agerat på ett liknande sätt som Eliasson.

Sveriges Radio berättar att Dan Eliasson inte vill låta sig intervjuas. Däremot har SR fått ett svar från polismyndigheten där de skriver att ”vi känner oss trygga med att polisens tekniska lösningar är utformade och införda i enlighet med gällande regelverk”.

Tror du Eliasson tvingas avgå nu?
2538 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag