Ny rapport: Därför lämnar rekordmånga Svenska kyrkan

Heliga Trefaldighets kyrka i Kristianstad. Foto: Wikimedia Commons
  • Torsdag 1 feb 2018 2018-02-01
E-post 1172

SVERIGE En ny rapport från Svenska kyrkan visar vad som ligger bakom det stora medlemstappet under de senaste två åren.
– Den helt dominerande orsaken är helt enkelt att man inte tror på Gud, säger pressekreterare Martin Larsson.

2016 och 2017 slog båda rekord i antalet aktiva utträden ur Svenska kyrkan – 85 848 under 2016 och 93 093 året därpå.

Rapporten ”Medlemmar i rörelse” släpps av Svenska kyrkan på tisdag nästa vecka, men tidningarna Dagen och Kyrkans Tidning har fått läsa den i förväg. Den nya undersökningen visar bland annat att det främst är yngre män i storstäderna som lämnar kyrkan. Dessa män har ofta högre inkomst och bor i storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö.

Martin Larsson, pressekreterare på Svenska kyrkan, säger till Nyheter Idag att det i synnerhet är en orsak som gör att många lämnar kyrkan.

– Den helt dominerande orsaken är helt enkelt att man inte tror på Gud. Då tycker man att man inte ska vara medlem heller.

Enligt den nya rapporten har 40 procent av de som lämnat kyrkan angett den orsaken, skriver Dagen.

Vet ni något om varför det blev en så stor ökning av utträden under de senaste två åren?

– Det enda tydliga sambandet som går att peka på när det gäller utträden och externa händelser, det var de samtidiga granskningarna som Ekot och Aftonbladet gjorde i månadsskiftet maj-juni 2016.

– I övrigt går det inte att peka på någon konkret sak. Det är många faktorer som samverkar, inte minst att den stora kullen 90-talister som nu har växt upp är en väldigt utträdesbenägen grupp, säger Martin Larsson.

Förutom den nämnda granskningen av Sveriges Radio och Aftonbladet, där det avslöjades ekonomiska oegentligheter inom kyrkan, har kyrkan varit i blåsväder flera gånger under de senaste åren. I julas när Svenska kyrkan i Västerås satte ut en födelseannons för Jesus i en lokaltidning, valde man att benämna Guds son som ”hen”.

”Hen föddes när de lyckliga föräldrarna Maria och Josef var på resande fot”, stod det bland annat i annonsen, som väckte kritik bland många som utgick från att Jesus var en man.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag