Svenska kyrkan ändrar på Guds son: Kallar Jesus för ”hen”

Foto: Flickr
  • Torsdag 28 dec 2017 2017-12-28
E-post 4573

VÄSTERÅS När Svenska kyrkan i Västerås skulle sätta upp en annons om att fira Jesu födelse valde de att omnämna Jesus som ”hen”.
– Vi ville inte könsbestämma det lilla barnet med en gång, säger domprosten Susann Senter.

Inför julafton satte Svenska Kyrkan i Västerås in en annons i Västerås tidning för att uppmärksamma firandet av Guds son, Jesus. En sak stod ut i annonsen. Under sektionen ”nyfödda” välkomnade man Jesu födelse genom samling vid julkrubban, gudstjänst och julmusik, uppger Expressen.

”Välkommen Jesus! På juldagen, 25 december, föddes Jesus, ett efterlängtat barn. Hen föddes när de lyckliga föräldrarna Maria och Josef var på resande fot”, stod det bland annat i annonsen.

Att omnämna Guds son, Jesus, som ”hen” är något som upprört många och domprosten Susann Senter har fått många reaktioner via Facebook rörande beslutet. Enligt henne har kyrkan även fått positiva reaktioner.

– Vi ville inte könsbestämma det lilla barnet med en gång, berättar Susann för Expressen.

Enligt Susann Senter har Svenska kyrkan jobbat intensivt med ett likabehandlingsprogram den senaste tiden. Susann uppger att medarbetarna spenderat två hela arbetsdagar till att diskutera sitt likabehandlingsprogram, där en av samtalspunkterna varit hur ”vi könskodar varandra”.

Susann fortsätter med att förklara att Jesus som historisk person är en man men enligt teologisk förståelse är han en sann människa, vilket innebär att man är bortom man och kvinna.

– Om jag ska vara lite provocerande: De flesta 1800- och 1900-talsbilder av Jesus är ganska feminina. Han är mild, har lockigt hår och är inte särskilt kraftfull i fysiken.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag