”Nyanlända ofta aggressiva om man inte är dem till lags”: Tidigare terrormisstänkt föredrar svenskar

Foto: Roger Sahlström samt faksimil Polisens förundersökning
  • Onsdag 31 jan 2018 2018-01-31
E-post 295

STOCKHOLM En 26-årig tjetjen förhördes tidigt i utredningen av terroristdådet på Drottninggatan. Han hade haft en chattkonversation med den nu åtalade Rakhmat Akilov. I förhöret framgår att mannen, som själv sökte asyl vid den tiden, föredrar att umgås med svenskar då nyanlända ”ofta är aggressiva om man inte är dem till lags”.

När 26-åringen förhördes av polisen den 24 april förra året var han misstänkt för medhjälp i terroristdådet den 7 april. Han hade chattat med Rakhmat Akilov via Whatsapp under natten den 15 mars.

I chatten framgår tydligt Akilovs planer och motiv. ”Jag har många planer, Snackar med Davli några gånger varje dag”, skrev Akilov. ”Davli” uppges antingen betyda bandit eller vara slang för Islamiska staten.

”Låt oss träffas i morgon och umgås, jag behöver en koordinator. Jag vill skrämma de här kuffarna och ta farväl av livet!”, skrev Akilov senare. 26-åringen uppger i förhöret att han inte förstod vad som avsågs med ”koordinator”.

”Jag vill köra med en stor bil i centret genom kuffarna. Och sen skjuter polisen mig och det är det. Inshallah jag är under Arsjas skugga”, fortsatte Akilov. Med ”kuffarna” syftade han på icke-muslimer.

26-åringen avslutade senare konversationen och hade inte för avsikt att kontakta Akilov igen. I förhöret säger han också att han inte kopplade samman händelserna på Drottninggatan med den tidigare chattkonversationen.

Senare friades mannen från misstankar. Vid tiden för förhöret sökte han asyl sedan han betalat 5 000 euro eller dollar för att smugglas från Tjetjenien till Sverige i slutet av 2014. Han säger i förhöret att han satt fängslad fram till en månad före flykten och att han släpptes för att han skulle skickas till Ukraina för att kriga. Istället flydde han sitt hemland.

De tjetjenska myndigheterna har sedan försökt få tag på honom i Sverige. När han sökte asyl bad han därför om att få bo där det inte fanns några tjetjener eller muslimer. När han greps av svenska myndigheter bodde han på en adress i Örkelljunga.

Han berättar att nästan alla släktingar på fädernet dog under kriget i Tjetjenien, och att han därför har fått nog av krig. Han säger sig också ha blivit torterad med elchocker av de tjetjenska myndigheterna.

26-åringen berättar att han nuförtiden brukar gå till kyrkan där man kan få gratis svenskaundervisning. Han har försökt hitta svenska vänner och har då gått till simhallen. Han menar att svenskar är lättare att få kontakt med än nyanlända då dessa ofta är aggressiva ”om man inte är dem till lags”.

Vad mannen gör idag och om han har fått asyl i Sverige framgår inte av förundersökningsprotokollet som Nyheter Idag har tagit del av.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag