Nytt EU-lagförslag hotar censurera internet: ”Kommer att skapa en Robocop-regim”

Foto: Privat/Flickr
  • Söndag 10 jun 2018 2018-06-10
E-post 1836

STOCKHOLM Memes och satirteckningar kan snart vara ett minne blott. Ett nytt EU-lagförslag hotar förändra internet i grunden. ”Vi behöver mindre copyright-lagar, inte mer. Vardagliga internet-vanor ska inte betraktas som brott och det finns inget som helst behov av den här lagändringen. Vems liv har blivit sämre för att någon delar en rolig bild?” säger den svenska youtubern och samhällsdebattören Angry Foreigner till Nyheter Idag.

Om mindre än två veckor, den 20 juni, kommer EU-parlamentet att rösta om en ny upphovsrättslagstiftning för internet. Går lagförslaget igenom blir det ett hårt slag mot yttrandefriheten på internet enligt flera kritiska röster, skriver brittiska kanalen BBC.

Enligt kampanjen #SaveYourInternet är det inte bara memes och satirteckningar som hotas, utan även livestreaming av tv-spel, blogg- och diskussionsplattformar, samt plattformar för kod-delning. Det kan även bli betydligt svårare, rent publicistiskt, att länka till saker, vilket mediaprofilen Emanuel Karlsten tar upp i en krönika på GP.

Nu kräver intressegruppen Copyright for Creativity, som står bakom kampanjen, att lagförslaget stoppas eller modifieras. Och de varnar särskilt för artikel 13.

”EU-kommissionen och EU-rådet vill förstöra internet och tillåta stora företag att ta kontrollen över vad vi ser och gör online. Kommer artikel 13 i det här direktivet att antas, kommer man att införa en omfattande censur av allt du delar online.”

”Botar kommer att slå ner på allt”

Jim Killock, vd för UK:s Open Rights Group, säger till BBC:

– Artikel 13 kommer att skapa en Robocop-regim, där botar kommer att slå ner på allt som de uppfattar som brott mot upphovsrätten, trots att det finns förbud mot lagar som kräver allmän övervakning av användare i syfte att skydda deras integritet.

– Medan de här botarna kan identifiera duplicerade uppladdningar på Beyonces sånger, kan de dessvärre inte urskilja parodier, underförstått memes som använder sig av copyright-bilder, eller göra någon form av skillnad på kulturella bedömningar om vad kreativa människor gör. Vi ser redan detta alltför ofta på YouTube.

Han fortsätter:

– EU vill dessutom tillämpa den här Robocop-approachen mot extremism, hattal och allting annat som de tror att de kan komma undan med när de väl har kategoriserat det som upphovsrätt. Detta kan få katastrofala följder.

Även svenska youtubern Angry Foreigner (bilden) reagerar mot det nya lagförslaget.

”Memes kommer att bli olagliga – om vi inte tar aktion nu. Jag kan inte fatta hur underrapporterad den här storyn är, framför allt bland youtubers. Livestreaming av tv-spel kan i grund och botten bli illegal under det här direktivet”, skriver han på Twitter.

Till Nyheter Idag säger Angry Foreigner:

– Vi behöver mindre copyright-lagar, inte mer. Vardagliga internet-vanor ska inte betraktas som brott och det finns inget som helst behov av den här lagändringen. Vems liv har blivit sämre för att någon delar en rolig bild?

På vilket sätt kan lagförslaget inskränka yttrandefriheten på internet?

– Det finns övergripande risk att exempelvis memes skulle förbjudas, men även livestreaming av tv-spel då det tekniskt sett räknas som någon annans verk. Satir är en grundläggande del av yttrandefriheten och den skulle begränsas, såväl som opinionsbildandet. Allt på internet är resultatet av något annat. När man gör en videoblogg där man kommenterar på nyheter, när man använder sig av roliga bilder, sådana saker blir plötsligt föremål för censur med den här lagändringen.

Varför tror du att detta inte har uppmärksammats mer i svensk press?

– Okunskap i tekniska frågor. Jag tror inte det rör sig om en konspiration, dels för att youtubers knappt pratat om det heller, men även för att detta förslag skulle förstöra för just medier. Spanien har redan testat och det blev katastrofalt för gammelmedier. Säg så här: Ifall du vill att folk ska länka till din tidning, kommer du förlora på detta.

Angry Foreigner uppmanar vanliga användare att protestera och utnyttja de kanaler som kampanjen #SaveYourInternet har upprättat på sin hemsida.

–  Jag tycker alla ska skriva och protestera. Politiker jobbar för folket, inte tvärtom. De är beroende av våra röster för att ha kvar sina jobb, så sätt press på dem, säger han.

Satirteckningar som denna kan bli olagliga. Illustration: Ben Garrison

”Kan fortfarande stoppa dessa planer”

Tyska politikern Julia Reda, 31, är ledamot av Europaparlamentet och representerar Piratpartiet. På sin blogg listar hon tio saker som kan komma att bli olagliga i och med de förändringar som EU-kommissionen vill driva igenom.

– Vi kan fortfarande stoppa dessa skandalösa planer, men detta kan bara ske om du kräver av dina representanter i EU-parlamentet att de förkastar detta, säger hon.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag