Ökänd vänsterextremist anhållen för misstänkta bomber i Göteborg

Foto: Nyheter Idag / Faksimil Youtube
  • Tisdag 10 sep 2019 2019-09-10
E-post 3582

Två personer är anhållna av polis efter att misstänkt farliga föremål hittats på två olika platser i Göteborg. Nu kan Nyheter Idag avslöja att en av de anhållna är en ökänd vänsterextremist som tidigare uppmärksammats i medier när han kastade sten mot poliser och då blev skjuten i ryggen.

Det var på måndagskvällen som två misstänkt farliga föremål hittades i Göteborg. Det ena föremålet hittades på bottenplan i ett parkeringshus i Landala, varpå polisen upprättade omfattande avspärrningar. En dryg timme senare hittades ytterligare ett misstänkt föremål i närheten av en polisstation.

Tidningen Göteborgsposten rapporterar att två män anhållits av polis under natten mot tisdagen och vakthavande befäl Andreas Odén redogör för misstankarna mot de bägge männen.

– De är misstänkta förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, säger han.

Odén bekräftar även för Göteborgsposten att de föremål som tagits i beslag betraktas som skarpa. Även en bil togs i beslag, men polisen vill inte redogöra för några närmare detaljer av vad de funnit.

En av de anhållna: Ökänd vänsterextremist

En källa med insyn i ärendet berättar för Nyheter Idag att en av de anhållna är en ökänd vänsterextremist som fick stor uppmärksamhet under Göteborgskravallerna 2001. Han fastnade på film när han gick emot poliser och kastade gatstenar. Ungefär samtidigt sköts han i ryggen – även det fångades på film.

Efter de händelserna kom vänsterextremisten att dömas till fängelse för våldsamt upplopp. Göteborgsposten rapporterar att han tidigare är dömd för narkotikabrott och att han även just nu står åtalad för narkotikabrott. Bland annat anklagas han för innehav av över 600 gram cannabis och 171 gram amfetamin, uppgifter som även SVT återger.

Men den politiska hemvisten undviker SVT att nämna, likaså att hans dom om våldsamt upplopp gäller agerandet under Göteborgskravallerna 2001. ”SVT har nu uppgifter att en av de misstänkta är en person som är dömd för våldsamt upplopp i samband med en politisk händelse för många år sedan”, skriver den statliga mediejätten.

Den borgerliga debattören Håkan Boström uppmärksammar att SVT först talade om i sin rubriksättning att det är en ”känd vänsteraktivist” som är anhållen, men att den rubriksättningen sedan ändrats. Vidare finns ej heller uppgifter i artikeln som nämner något om politisk tillhörighet.

Till SVT säger Odén att han spontant inte tror att det finns några politiska motiv bakom de misstänkt farliga föremålen som hittats.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag