Ökat stöd för att gå med i Nato

NATO-möte från 2010. Foto: Wikpedia.
  • Torsdag 20 jan 2022 2022-01-20
E-post 209

SVERIGE Stödet för ett Nato-medlemskap har ökat på senare år. Nu är ungefär lika många för som emot, enligt en undersökning av Novus som SVT har beställt.

På frågan om Sverige ska gå med i Nato svarar nu 37 procent ja och 35 procent nej, men skillnaden däremellan är inte statistiskt säkerställd. 28 procent svarar att de är osäkra.

När Novus ställde samma fråga 2017 var 32 procent för ett Nato-medlemskap, medan 43 procent sade nej. Opinionen har alltså jämnats ut sedan dess och ja-sidan har stärkts.

Novus har också frågat om folk är rädda för Ryssland som stormakt. Där svarar 59 procent ja och 34 procent nej. Betydligt färre, 29 procent, är rädda för USA som stormakt.

– Går vi tillbaka några år var det ungefär en tredjedel som var rädd för Ryssland som stormakt. Nu är det en klar majoritet, det är tydligt, säger Novus vd Torbjörn Sjöström till SVT.

I riksdagen saknas en majoritet för att gå med i Nato. M, KD, C och L är för, medan S, MP, V och SD är emot.

Borde Sverige gå med i Nato?
484 röster (se resultat)

Läs även: Ryssland lovar inte anfalla Sverige

Läs även: Ramberg och Oksanen i ryssgräl

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag