Ramberg och Oksanen i ryssgräl

Bild: Nyheter Idag/Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0
  • Onsdag 19 jan 2022 2022-01-19
E-post 248

Advokatsamfundets tidigare generalsekreterare Anne Ramberg drabbade samman i ett praktgräl med krönikören Patrik Oksanen på tisdagen. Ämnet var Rysslands pågående militära upptrappning kring Ukraina och vid Östersjön, där Ramberg tog Rysslands parti och anklagade Nato för att ”medvetet militariserat de forna öststaterna”.

Det hela inleddes med att Oksanen delade en artikel som kritiserade en omdiskuterad DN-krönika av Johan Croneman på Twitter. Oksanen citerade även artikeln, som anklagade Croneman för att gå Putins ärenden.

Läs även: Ramberg och Strandhäll rasar mot Chang Frick i SVT

Ramberg svarade med att man måste ”kunna anlägga kritiska synpunkter på den mediala rapporteringen utan att behöva beskyllas för att vara Putinanhängare”.

För att övertyga Ramberg om sin ståndpunkt jämför Oksanen bland annat Croneman ”med någon som uttrycker sig i fördomsfulla termer om invandrare i sin mediekritik gång på gång på gång”. Ramberg menar dock att ”parallellen är missvisande”.

”Det handlar om militarisering vid Rysslands gränser” menar Ramberg, som hellre vill jämföra med Kubakrisen 1962, då Sovjetunionen placerade missiler på Kuba. ”Då var det inte aktuellt med Kubas rätt till självbestämmande” skriver Ramberg.

Oksanen menar å sin sida att ”den enda militariseringen som sker vid Rysslands gränser görs av Ryssland”.

Men Ramberg backar inte utan dubblar insatsen. ”Jag är allvarlig. Nato har medvetet militariserat de forna öststaterna och idén om Nato medlemskap för Ukraina bidrar man till att öka spänningarna i Europa, alldeles oavsett vad man tycker om den ryska inringningsteorin. I det ryska medvetandet är den dock en realitet” skriver hon, i ett inlägg som citat-retweetats 113 gånger när detta skrivs.

En citat-retweet är när man retweetar med egen tillagd text, som ofta är kritisk. I USA brukar man kalla tweets som får fler citat-retweets än vanliga tweets för ”ratioed”, efter ratio mellan retweets och citat-retweets.

Läs även: Ramberg sågar Ardin efter Assange-intervju: ”Den förorättade damen”

De flesta av Rambergs citattweets är också mycket kritiska till hennes inlägg. Här är ett axplock.

Läs även: Ramberg rasar när Migrationsverket minskar ersättning till asyljurister

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag