Över 200 000 migranter kan hinna komma innan nya asylpolitiken träder i kraft

Asylsökande män på Malmö centralstation. Foto: Migrationsverket/pressbild
  • Tisdag 24 Nov 2015 2015-11-24
E-post 613

INRIKES Över 200 000 nya asylsökande migranter kan hinna till Sverige innan regeringens nya striktare asylpolitik blir verklighet. De lagförslag som statsminister Stefan Löfven presenterade idag väntas nämligen inte träda i kraft förrän mot slutet av april nästa år.

Under oktober månad sökte 39 181 migranter asyl i Sverige, enligt Migrationsverkets officiella statistik. Det var nästan 15 000 fler än i september månad.

Under november månad hade fram till igår hittills 31 134 migranter sökt asyl i Sverige. Det innebär att antalet asylsökande kan hinna passera 40 000 innan månaden är slut om invandringstakten håller i sig, alltså omkring 10 000 asylsökande varje vecka.

Vid en presskonferens klockan tre idag uppgav statsminister Stefan Löfven (S) att den rödgröna regeringen nu vill införa en mer restriktiv invandringspolitik för att försöka stävja det pågående asylkaoset i landet.

– Svensk lagstiftning kommer att anpassas till EU:s miniminivå, och det med det uttryckliga målet att få fler människor att välja att söka asyl i andra EU-länder än Sverige, förklarade Löfven.

Men de nya lagförslagen väntas inte bli verklighet förrän någon gång under våren och kan, om de blir av, komma att träda i kraft först sista april nästa år, rapporterar Expressen. Om nuvarande invandringstakt fortsätter de kommande månaderna skulle det i sådana fall innebära att över 200 000 nya asylsökande migranter hunnit söka sig till Sverige innan de svenska asylreglerna skärps.

200 000 migranter är lika mycket som antalet invånare i hela Uppsala, Sveriges fjärde folkrikaste kommun.

Det finns dock tecken på att asylströmmen kan ha mattats av de senaste dagarna. Mellan 17 och 23 november sökte ”bara” 8 015 migranter asyl i Sverige, vilket är en blygsam minskning jämfört med nivåerna tidigare i månaden.

På Migrationsverket fortsatte under tisdagen krishanteringen av asylkaoset genom att myndigheten började upphandla passagerarfartyg att inhysa migranter på.

– För att klara uppdraget att värna asylrätten och erbjuda asylsökande tak över huvudet genomför Migrationsverket en upphandling för asylboenden på vatten. Vår förväntan är att upphandlingen ska kunna ge ett antal tusen nya platser, säger Willis Åberg avdelningschef för verksamhetsstöd vid Migrationsverket i ett pressmeddelande.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag