Överbefälhavaren uppmanar att läsa ”traditionella medier som man kan lita på”

Micael Bydén. Foto: Torbjörn F Gustafsson/Försvarsmakten
  • Tisdag 6 sep 2016 2016-09-06
E-post 3106

STOCKHOLM Läs bara de medier staten och militären har godkänt så du får ”rätt” information om sakernas tillstånd. Det uppmaningen gör överbefälhavaren Micael Bydén i Dagens Nyheter. Men utspelet väcker reaktioner och SD-gruppledaren Mattias Karlsson undrar på Facebook om ÖB har en lista på ”godkända” medier som kan delges allmänheten.

Flera debattörer menar att Ryssland använder olika former av påtryckningsmedel för att påverka opinionen i Sverige. Ett sådant sätt skulle kunna vara att påverka medier och hur händelser i omvärlden beskrivs, något som i dagligt tal kallas ”informationskrig”. Även termen ”psy-ops”, förkortning för psykologisk operation, används i dessa sammanhang.

En inte ovanlig uppfattning är att medier som belyser kritik mot öppna gränser, stor invandring, mångkultur och liknande frågor egentligen inte är ’riktiga’ medier utan istället agerar på uppdrag av främmande makt.

Uppmanar att endast ta del av statligt godkänd information

Ett återkommande påstående är att de medier som kallas ’alternativa medier’ i stor utsträckning också är de medier som sprider rysk propaganda. När Nyheter Idag avslöjade att Dagens Nyheter mörkade omfattande sexövergrepp i Kungsträdgården, och det i huvudsak var ensamkommande flyktingbarn som var aktiva i att tafsa och ofreda, menade den liberala debattören Isobel Hadley Kamptz att avslöjandet mycket väl kunde vara en del i en avancerad rysk militär påverkansoperation mot Sverige.

För vi vet i dag hur Ryssland satsar på att destabilisera omvärlden genom ryktesspridning på nätet. Vi känner till deras betalda trollarmér, som sprider såväl direkt Putin-propaganda som mer subtila rökridåer”, varnade hon då i Svenska Dagbladet.

Nu uppmanar den militära överbefälhavaren Micael Bydén allmänheten att endast ta del av ’traditionella medier som man kan lita på’. I praktiken betyder det att allmänheten endast ska läsa sådana medier som staten direkt, eller indirekt, godkänner. Detta säger han till tidningen Dagens Nyheter när han intervjuas om Sveriges säkerhetspolitiska läge.

– Det finns skäl för alla att följa händelseutvecklingen, vara kritiska till delar av informationen och hålla sig till traditionella medier som man kan lita på, säger Bydén.

SD-gruppledaren mycket kritisk till ÖB

Det är inte första gången det uttrycks en vilja från politiskt eller statligt håll om att begränsa allmänheten från att ta del av vad som uppfattas vara skadliga medier. Redan 1987 förespråkade socialdemokraternas riksdagsledamot Maj-Britt Theorin ett förbud mot att privatpersoner fick äga parabolantenner. Detta för att skydda människor från skadlig propaganda, vilket i det här fallet var reklamfinansierade kommersiella tevekanaler.

Men Theorins förslag om förbud för parabolantenner för privatpersoner mötte hård kritik och blev aldrig verklighet. På samma sätt möter nu Micael Bydén hård kritik, inte minst från Matias Karlsson, Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen.

”Jag betvivlar inte att Ryssarna, i likhet med flera andra stora stater ägnar ägnar sig åt försök till styrning/manipulation av informationsflödet. Jag både hoppas och tror dock att det svenska folket är kloka nog att genomskåda propaganda. Om så inte hade varit fallet så skulle knappast en pluralitet av befolkningen fortfarande vara emot massinvandring efter den flodvåg av globalistisk propaganda som vi dränkts av de senaste decennierna. Oavsett vad kan jag dock inte tycka att det är en uppgift för någon statlig instans att tala om för medborgarna vad de ska läsa och inte läsa och värjer mig instinktivt mot varje sådan tendens”, skriver han på Facebook.

Och sedan fortsätter kritiken där han mellan raderna ger en känga mot vad Bydén menar är pålitliga medier.

”Det hade dock varit intressant om ÖB hade kunnat skicka med en lista med exempel på de ’traditionella medier som man kan lita på’, som han, förutsatt att han är korrekt citerad, verkar tycka att man uteslutande ska hålla sig till. Själv känner jag faktiskt inte till några sådana medier”, skriver Karlsson.

Är det i själva verket DN som egentligen bedriver rysk psy-ops?
4352 röster (se resultat)

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag