Så mörkade Dagens Nyheter omfattande sexövergrepp i centrala Stockholm

  • Lördag 9 jan 2016 2016-01-09
E-post 28196

STOCKHOLM Nu kan Nyheter Idag avslöja hur tidningen Dagens Nyheter medvetet mörkade omfattande sexövergrepp i centrala Stockholm i samband med en konsert i Kungsträdgården i augusti förra året. ”Blotta misstanken om att övergreppen ansetts som besvärliga att beskriva innebär ett svek mot de drabbade”, skriver tidningen själv om händelsen, nästan ett halvår senare.

For English version: Exposing Major PC Cover-up in Sweden – Leading Daily Dagens Nyheter Refused to Write About Cologne-like Sex Crimes in Central Stockholm

Lördagen den 15 augusti toppade artisten Zara Larsson ungdomsfestivalen ”We are Stockholm” med en fullsatt konsert i Kungsträdgården i centrala Stockholm. Tusentals ungdomar var på plats för att ta del av arrangemanget under några av de sista sommarkvällarna på året.

Men för ett okänt antal tjejer kom det att utvecklas till en mardröm. Gäng av killar tryckte sig mot unga tjejer, tafsade och försökte föra in händer under kjolar, byxor och tröjor. Det var grova sexangrepp som pågick mitt framför scenen där artister som Zara Larsson spelade.

Under en enda kväll ingrep polisen och ordningsvakter mot ett 90-tal killar, men även vuxna män, som ägnat sig åt övergreppen, berättar ett ögonvittne för Nyheter Idag. Ögonvittnet har själv arbetat inom Polismyndigheten i sitt yrke som psykolog, varför han har god yrkesmässig insyn i polismyndigheten.

Polismannen sökte DN flera gånger: ”Hörde aldrig av sig igen”

Psykologen som kände till vad som hänt vände sig till journalisten Hanne Kjöller på Dagens Nyheter, bland annat via mejl den 17 augusti. Han berättar att han vände sig specifikt till Kjöller eftersom han vet att hon tidigare skrivit om kontroversiella ämnen.

– Hon blev mycket intresserad och lyssnade, tills jag berättade att samtliga omhändertagna killar och män var ensamkommande från Afghanistan och Syrien. Jag uppfattade att hon ändrade tonläget. Men hon sa också att hon skulle kontakta polisen, berättar han för Nyheter Idag.

Kjöller fick telefonnummer till en av de poliser som var i tjänst som kunde berätta om händelsen i Kungsträdgården. Nyheter Idag har talat med den polisman som Kjöller pratade med i augusti och han var angelägen att berätta för Dagens Nyheter om de allvarliga sexövergreppen mot unga tjejer mitt i centrala Stockholm.

– Hon skickade ett sms till mig en gång, det var precis i början där hon skrev att hon söker mig, att hon gärna pratar. Efter det försökte jag få kontakt med henne och det var då det liksom inte funkade. Hon svarade någon gång, sa att hon skulle återkomma, men det blev aldrig något. Hon var intresserad av det i en halv dag eller en dag, sen bara var hon inte på längre.

Polismannen förklarar att han arbetade flera kvällar vid den här veckan i Kungsträdgården. Han berättar hur han och hans kolleger fick omhänderta ett stort antal unga män som förgripit sig sexuellt på tjejer, till stor del ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan. Flera gånger betonar polismannen, som själv arbetat som polis i över 20 år, att händelserna i Kungsträdgården var systematiska och omfattande i antal. Det var detta han ville berätta för Hanne Kjöller på Dagens Nyheter.

– Vi fick kontakt och vi talades vid kort och hon skulle ringa upp, vilket hon inte gjorde. Så jag sökte henne, hon ringde inte tillbaka. Jag sökte henne vid ytterligare tillfälle, men hon hörde aldrig av sig igen. Jag ringde flera gånger, kan inte säga exakt hur många. Det var under tre fyra dagars tid.

”Redaktören på DN avfärdade storyn som SD-falsarier”

Tiden går och ett nytt år inleds – nu är det 2016 och fortfarande är de grova sexövergreppen mot unga tjejer den där augustikvällen i Kungsträdgården helt okända för allmänheten. Men något händer, ett rykte som går varmt på bloggar i Tyskland sprider sig till så kallade ”alternativa medier” i Sverige. Efter någon dag börjar etablerad media i både Tyskland men även andra europeiska länder att rapportera om samma sak.

Sexövergreppen i Köln. Det kom att växa till en omfattande skandal efter att polisen inledningsvis inte rapporterat om det stora antalet sexövergrepp och våldtäkter som inträffade på nyårsnatten. En polischef har fått avgå och det har spekulerats i varför händelsen till en början försökte tystas ned. Men skandalen var ett faktum och en dryg vecka in på året går det inte undvika det stora samtalsämnet – försöker myndigheter och medier medvetet att mörka sexövergrepp utförda av män med invandrarbakgrund?

Nu händer något på Dagens Nyheter. Journalisten Hanne Kjöller söker åter kontakt med psykologen den 7 januari 2016 med anledning av det som hänt i Kungsträdgården nästan fem månader tidigare. Hon skriver även ett mejl till honom, torsdagen den 7 januari. ”Skulle vilja komma i kontakt med dig igen efter det som hänt i Köln under nyårshelgen”, skriver hon. I mejlkonversationen syns att hon fått vetskap om sexövergreppen redan den 17 augusti, men vill först nu uppmärksamma vad som hänt.

Hon ringer även till psykologen och talar in ett meddelande på hans telesvar.

– Vi hade ju kontakt i augusti. Nu efter det som hänt i Köln skulle jag vilja prata med dig igen. Det föll ju på lite grejer när vi höll på med det här i augusti, säger Kjöller i telefonsvararen.

Sedan fick de åter kontakt med varandra. Händelsen i Kungsträdgården var plötsligt mycket angelägen att åter rapportera om, berättar psykologen för Nyheter Idag.

– Igår kontaktade Hanne Kjöller mig igen på grund av händelserna i Tyskland och sade hon fått en klump i magen och skruvade på sig då jag frågade varför hon aldrig kontaktade polisen och skrev en artikel, säger han.

Han säger att Kjöller hävdar att hon aldrig fick tag i polisen, därför blev det ingen artikel i Dagens Nyheter. Men han säger också att han har fått en annan förklaring, att Kjöller även ska förklarat i telefon för honom att ”Stockholmsdelens redaktör tog över caset och hon ansåg att detta var SD-fabrikationer”.

– Hon sa att hennes redaktör sagt SD-fabrikationer eller SD-falsarier, något sånt var det. Just den detaljen minns jag väl, betonar han.

Psykologen tar fram sin mobiltelefon och knappar. Han är upprörd när han berättar om hur han tycker att Dagens Nyheter hanterat det hela. I ett sms, skickat från Kjöller, ber hon i princip om ursäkt för att den viktiga berättelsen aldrig blev publicerad.

”Men varmt tack för ditt tips. Ledsen att vi inte använt det bättre. Hanne”, står att läsa i sms-meddelandet.

Dagens Nyheter: ”Ett svek mot de drabbade”

Lördagen den 9 januari 2016 publicerar Dagens Nyheter en artikel med rubrik ”Kvinnors rätt att festa säkert kan inte offras”. Artikeln är skriven av Hanne Kjöllers DN-kollega Lasse Wierup och i brödtexten omnämns nu för första gången det som hände i Kungsträdgården.

”En av de poliser som deltog i insatsen, och fick lägga mycket tid på att stötta de drabbade tjejerna, säger att saken betraktades som känslig. Killarna som skickades iväg bedömdes nämligen till övervägande del vara ensamkommande nyanlända”, skriver Wierup.

Sedan fortsätter Wierup med att fundera över varför händelsen inte tidigare rapporterats i medier. Han påstår att det är ”oklart”, trots att hans kollega Hanne Kjöller själv, enligt psykologen, förklarat att Stockholmsredaktören hos DN tidigare avfärdat hela storyn som ”SD-fabrikationer”.

”Varför de omfattande sextrakasserierna mitt i centrala Stockholm, med något litet undantag, hamnade i medieskugga är för mig oklart. Men blotta misstanken om att övergreppen ansetts som besvärliga att beskriva innebär ett svek mot de drabbade”, skriver Wierup i samma tidning som alltså mörkat hela storyn.

Efter att Wierups artikel publicerats anar läsare till Dagens Nyheter oråd. Andreas Ericsson, redaktör på det numera nedlagda magasinet Neo, funderar på Twitter om det finns något som Dagens Nyheter inte berättar.

Hanne Kjöller: ”Jag känner mig sviken”

När Nyheter Idag ringer till Hanne Kjöller för att fråga varför det inte blev någon artikel i Dagens Nyheter om de systematiska sexövergreppen på unga tjejer i Kungsträdgården blir hon först tyst i telefonen. Sedan förklarar hon att det är inget hon vill prata om.

– Jag kan ju inte prata med dig om vad mina källor pratat med mig om. Jag kan inte bekräfta eller dementera något.

Vi påtalar för Kjöller att vi har fått ta del av mejlkonversationer och sms mellan henne och psykologen. Vi berättar också att han upplever att hon och Dagens Nyheter mörkat händelserna varför vi åter ber henne förklara hur det kommer sig att en artikel om så allvarliga övergrepp aldrig rapporterades.

– Det tänker inte jag svara på. Nej, nej, nej, jag vill inte prata med dig, säger Kjöller och sedan lägger hon på luren.

Kort efter samtalet ringer Kjöller till psykologen. Han svarar inte men hon talar in ett telefonmeddelande. I det inspelade meddelandet på hans telefon förklarar Kjöller att hon känner sig sviken eftersom psykologen pratat med Nyheter Idag för att berätta om hur han upplever att DN mörkat det som hände i Kungsträdgården.

– Hej, det här är Hanne Kjöller. Jag har precis blivit uppringd av en journalist och jag skulle behöva prata med dig, känner jag. Det måhända föreligger några missförstånd plus att jag känner mig ganska sviken över att du har lämnat ut den konversation som du och jag har haft. Men ring mig gärna så fort du hör det här, säger Kjöller i telefonsvararen.

En stund efter Kjöllers telefonmeddelande ringer psykologen upp henne. Nu är han arg och poängterar i samtalet att han inte tycker att Kjöller är den som är sviken utan alla de unga tjejer som blivit utsatta för sexövergrepp – något som Dagens Nyheter uppenbart valt att inte rapportera om trots att de kände till hela storyn. När Wierup samtidigt skriver i DN att han inte vet varför händelsen hamnade i ”medieskugga” blir psykologen ännu mer besviken på DN. Detta påtalar han i telefon till Kjöller, men hon vill inte alls kännas vid den beskrivning han ger.

”Redaktören på Stockholmsredaktionen gick inte igång på det här tipset”

När psykologen i samtalet påtalar att hon tidigare sagt att redaktören på DN avfärdat hela storyn som ”SD-falsarier” menar Kjöller att hon inte sagt så. Istället passar hon på att förtydliga vad hon menade. Vad Kjöller inte vet är att samtalet spelas in.

– Jag sa att redaktören på Stockholmsredaktionen gick inte igång på det här tipset. Och jag lämnade två tips samma dag och det ena gick hon igång på, jag kommer ens inte ihåg vad det var, förklarar Kjöller i telefonen.

Psykologen: Hon gick inte igång på att flickor systematiskt utsattes för det här och att 90 killar var omhändertagna och att det pågick varje kväll under den här festivalen? Det hade inget nyhetsvärde? Vill du att jag ska tro på det? Hör på dig själv, hör på vad du själv säger!

– Du lyssnar ju inte ens på vad jag säger. Hon gjorde sannolikt en bedömning av trovärdigheten i detta…

Psykologen: Men det går ju enkelt att kolla upp! Det är ju bara att ringa till polisen och få händelserapporter, så hade ni kunnat med ett samtal verifiera om jag talade sanning eller inte!

– Det är jättekonstigt att du tycker att… du vill inte gå ut under namn, säger Kjöller.

Samtalet fortsätter och Kjöller vänder det till att psykologen själv inte vågar prata öppet om vad som hänt. Till Nyheter Idag förklarar han att han vill vara anonym med anledning av omständigheter som är relaterade till hans yrkesroll. Nyheter Idag har tagit del av mejl, sms-konversationer samt Kjöllers telefonmeddelanden.

Psykologen berättar även att han vänt sig till ytterligare två tidningar via e-mejl för att berätta om händelsen. Han fick inget svar på de mejlen varför han gav upp försöken att uppmärksamma medier om händelsen.

Vill du stötta Nyheter Idag och våra mediegranskningar? Donera en slant via Swish till telefonnummer 070-090 61 90 och hjälp oss med framtida granskningar.

Nedan hör du Hanne Kjöllers telefonmeddelanden som omnämns i artikeln, samt intervjun när Nyheter Idag ringer till henne.

   Alla artiklar om DN:s mörkläggning 

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag