Pappan som tog sina barn till Polen kan utlämnas till Sverige

Polska flaggan. Foto: Pixabay
  • Torsdag 18 apr 2019 2019-04-18
E-post 54

SVERIGE/POLEN Den ryske pappan tog sina tre döttrar från familjehemmet i Sverige och sökte asyl i Polen. Om den svenska åklagaren utfärdar en europeisk arresteringsorder kan han utlämnas, säger mannens advokat till Nyheter Idag.

Hösten 2017 placerades flickorna på ett familjehem när mamman ansågs lida av psykiska problem och pappan, enligt förvaltningsrätten, inte förmådde kompensera för hennes brister. Föräldrarnas förklaring – att de simulerade mammans psykiska sjukdom för att få uppehållstillstånd i Sverige – bedömdes som osannolik.

Lördagen den 30 mars hade pappan rätt till sex timmars umgänge med sina tre döttrar. Han tog då tillfället i akt och förde barnen från Sverige via färja till Polen. I Warszawa stoppades han från att flyga vidare till Moskva, och istället valde han att söka asyl för sig själv och sina döttrar i Polen.

Förra veckan häktades pappan i sin frånvaro, på sannolika skäl misstänkt för egenmäktighet med barn, grovt brott. Nyheter Idag har talat med mannens advokat Bartosz Lewandowski som tror att de svenska myndigheternas nästa drag kommer bli att utfärda en europeisk arresteringsorder för att få mannen utlämnad.

Enligt polsk lag tar utrikesdepartementet beslut i asylfrågor – en process som kan pågå i två år. Lewandowski tror dock att en europeisk arresteringsorder skulle kunna få utrikesministern att agera snabbare för att bevilja asyl.

Placerades i ett muslimskt familjehem

Bartosz Lewandowski, som representerar organisationen Ordo Iuris och jobbar med fallet utan ersättning, påpekar att familjen enbart är ryska medborgare och har rätt att återvända till sitt hemland. Dessutom menar han att den svenska socialtjänsten bröt mot internationell rätt när de placerade de kristna flickorna i ett muslimskt familjehem.

– Enligt min åsikt hade han rätt att ta sina barn enligt internationell lag, säger Lewandowski.

Han berättar att pappan, som är byggarbetare, nu försöker starta om sitt liv och söker jobb i Polen. Barnen kommer att börja i skolan. Lewandowski säger att han ännu inte fått kontakt med mamman, som är kvar i Sverige.

Åklagare Lars Duberg säger att han inte har utfärdat en europeisk arresteringsorder och att han ska ta ställning till det framöver. Tills vidare blir pappan och flickorna alltså kvar i Polen.

– Polen och det polska folket har gett honom mycket stöd och förståelse, och domstolen har gett honom skydd. Så han vill stanna, hans barn vill börja lära sig polska. Jag kan tänka mig att han vill återvända till Ryssland om några år, men nu stannar han definitivt här, säger Bartosz Lewandowski.

Lyssna: Nyheter Idag-podden: ”Men de yezidiska barnen då?”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag