Partisekreteraren för Kommunistiska Partiet: ”Vi är för en asylpolitik men inte ekonomisk invandring”

  • Tisdag 5 dec 2017 2017-12-05
E-post

GÖTEBORG Kommunistiska partiet är för asylinvandring men säger nej till ekonomisk invandring. De vill också stoppa alla utvisningar till Afghanistan.
– Vi är för en asylpolitik för de som flyr undan krig, förföljelser och förtryck men vi är inte för en ekonomisk invandring, säger Kommunistiska Partiets partisekreterare Pär Johansson till Nyheter Idag.

Kommunistiska partier har gjort en parodi på Sverigedemokraternas valfilm, Nyheter Idag har pratat med Pär Johansson, partisekreterare i KP.

LÄS ÄVEN: Kommunistiska partiet gör parodi på SD:s valfilm: ”Vi sverigedemokrater hatar arbetare”

Utöver att prata om KP:s omgjorda SD-film så har Pär Johansson också svarat på frågor om partiets migrationspolitik.

Vilka vill Kommunistiska Partiet företräda?

– Arbetarklassen i Sverige

Utifrån den gruppens intressen, vilken typ av invandringspolitik skulle KP vilja föra?

– Vi är ju för att människor som flyr fascistisk förtryck och terror och förföljelse, som står i vårt partiprogram, ska ges en fristad i Sverige. Inte minst för att det är vår egna elit och härskare som har orsakat flyktingkrisen. Kriget i Afghanistan handlar ju om det. Man skapar flyktingar hit. Det är ju självklart då att vi är för en solidaritet i världen och att man ska hjälpa människor som flyr.

– Men, med det sagt, så tycker vi ju att debatten idag, i alla fall från vänsterhåll, kan bli förviden. Man glömmer att flyktingkrisen är ingen naturkatastrof och absolut ingenting positivt eller bra. De allra flesta människor vill säkert bo kvar där de kommer ifrån. Framförallt måste man börja med att flyktinkrisen måste stoppas, det gör man genom att kämpa emot krigen och imperialistisk utsugning av länder i tredje världen.

Men när det gäller kriget i Afghanistan, menar du att merparten som invandrat från Afghanistan är flyktingar, eller finns det också ekonomisk migration till Sverige idag?

– Alltså, jag kan ju inte bedöma alla som kommit från Afghanistan, men om man ser på de som har flytt de senaste åren så bedömer, särskilt UD, att det är ett tillstånd av krig och råder svenskar att inte åka dit. Och då tycker ju vi att de kan inte heller utvisa människor till kriget i Afghanistan.

Vill ni stoppa alla utvisningar till Afhganistan?

– Vi vill stoppa alla utvisningar till Afghanistan. Men det är också viktigt att betona att de flesta afghanska ungdomarna som man diskuterar nu kommer ju inte från Afghanistan utan från Iran.

Så om de skulle utvisas till Iran skulle ni inte ha något emot det? 

– Oerhört svårt att bara säga rakt av. Vi är för en asylpolitik för de som flyr undan krig, förföljelser och förtryck men vi är inte för en ekonomisk invandring.

Det skulle väl SD och de andra partierna också säga eller?

– Ja i teorin kanske, men inte i praktiken. Det kanske kan låta hårt, men lösningen på de problem som finns i världen kan inte vara migration till Västeuropa. SD har ju nu sagt att de vill ha totalstopp.

Även den senaste migrationspolitiska överenskommelsen finns det synpunkter på från Kommunistiska Partiets håll.

– Läs proletären, uppmanar Pär Johansson.

– Det handlar ju om en liten symbolfråga och hyckleriet blir ju enormt. Alla de här partierna var ju för kriget i Afghanistan och att skicka trupp dit. Så det glöms hela tiden bort, orsaken till att massa människor flyr.

Man behöver väl inte berätta för dig att människor måste exploateras i det kapitalistiska systemet för att kunna vara produktiva. Att utbilda de här ungdomarna, till att kunna exploateras, kostar ju miljardsummor och de här pengarna tas ju någonstans ifrån och de som betalar för även det kalaset är väl svensk arbetarklass?

– Ja, alltså det är ju inga lätta frågor, därför kan man inte bara hylla det eller sopa problemen under mattan. Självklart tycker människor att det är problematiskt när de har själva problem och därför måste man kunna diskutera om all invandring är rätt och vi sätter gränsen för de som har skyddsskäl.

– Men det är också ett sjukdomstecken för arbetarrörelsen och arbetarklassen, som då bara vill diskutera kostnaderna för människor på flykt och inte rikta blicken på de som verkligen sitter på pengarna i samhället, alltså överklassen, och den förda högerpolitiken.

Men kan borgarklassen och förda högerpolitiken förklara alla de här problemen då? Är inte migrationen en ganska viktig komponent till att förstå vår samtid i Sverige och de problem vi har?

– Jo, absolut. En arbetarrörelse på offensiven hade ju naturligtvis bekämpat gängkriminaliteten eller jihadister i förorten och sådana grejer.

Men även i ett socialistiskt samhälle finns det väl ändliga resurser?

– Jo, men det är ju inte bara Sverige som ska ta emot flyktingar. Ett bättre system och mer rättvist hade ju varit att bygga ut FN:s kvotflyktingssystem med en mer rättvis fördelning över hela världen, framför allt USA.

Men vad ska Sverige göra för att de ska göra så? Vad har ni för förslag rent konkret för den här nuvarande migrationen om ni nu vill ställa upp ett alternativ till Sverigedemokraterna?

– Man får vara tydlig med att det gäller asylflyktingar och också att vi aldrig får göra så att löner och villkor för arbetare som redan är i Sverige dumpas, i enlighet med tidigare förslag om instegsjobb och sådant. Men också de sociala problem man ser skulle bli mycket bättre med en arbetarpolitik, en mer rättvis omfördelning av resurser i hela landet. Det är klart det som ni pratat mycket om i er podcast, om Jihadism i förorten, där krävs ju en ideologisk kamp. Där kan man ju inte bara, som Vänsterpartiet, tycka att det är islamofobi att kritisera det, men de allra flesta som är här och kommit hit är ju vanliga människor som vill göra rätt för sig och arbeta men som förvägras det.

På vilket sätt förvägras dem arbete, man kan väl inte förklara den stora arbetslösheten bland invandrare med institutionell rasism?

– Nej, det håller jag med om, klart det finns men främst handlar det om att kapitalismen är ett konkurrenssystem, finns det dem som är lite längre ner på stegen så hamnar de utanför. Så det man landar i är ju en kritik mot hela det här samhällets sätt att vara och lösa problem. Först krigar man i andra länder för att ta del av deras naturresurser och sen när man slagit sönder allt så flyr de hit och här lämnas de vind för våg och får klara sig bäst de kan, eller till och med behandlas sämre.

Fast är det verkligen så, vi försörjer ju de facto väldigt många människor också, tycker du inte det?

– Nej, visst, det håller jag med om och där är också en skillnad mellan oss och Vänsterpartiet, att vi ser ju inte de här människorna som offer, alltså ska det bli någon bättring får de kliva ner från läktaren. Det gäller såväl infödda svenskar från Kramfors som invandrade arbetare i Bergsjön i Göteborg. Så lösningen ligger i det, att båda grupperna organiserar sig och tar kamp mot de problem man står inför.

Som exempel på kamp och organisering tar Pär Johansson hyresgästers kamp mot ”skumraskvärdar” i Hammarkullen i Göteborg.

– Och där kommer ju frågan var man är ifrån i skymundan. Men visst det löser inte grundproblematiken.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag