Kommunistiska partiet gör parodi på SD:s valfilm: ”Vi sverigedemokrater hatar arbetare”

Pär Johansson t.v
  • Tisdag 5 dec 2017 2017-12-05
E-post 412

GÖTEBORG Kommunistiska partiet har gjort en parodi på Sverigedemokraternas valfilm. I KP-varianten hörs en röst, som ska föreställa Jimmie Åkessons, som bland annat säger att SD hatar arbetare och att det bara finns raser.
– Ja, det är klart det ska vara tillspetsat. Men deras politik kan man ju faktiskt säga drivs av ett klasshat, säger Kommunistiska Partiets partisekreterare Pär Johansson till Nyheter Idag.

Kommunistiska Partiet har gjort en parodi på SD:s valfilm, där de dubbat Jimmie Åkesson med medföljande undertext.

Nyheter Idag ringer Kommunistiska partiet för en kommentar.

Har precis kollat på er film här där ni gör en parodi på SD:s valfilm

– Ja, vad det nu är, säger Robert Mathiasson ordförande för Kommunistiska Partiet till Nyheter Idag.

– Katastroffilm.

Medan samtalet med Mathiasson pågår ringer Pär Johansson, partisekreteraren, upp Nyheter Idag. Eftersom Pär har varit med och gjort filmen fortsätter vi intervjun med honom istället.

Vad är syftet med filmen?

– Det är att kritik som kommer mot Sverigedemokraterna är så enkelt uppenbar om att det är rasistiska idioter och det finns det ju gott om i det partiet, men som vi ser det är det verkliga skälet att ge sig på dem är att det är ett parti för eliten i samhället. De utger sig för att vara ett antietablissemangsparti och rörelse som kommer underifrån mot en elit i Stockholm, och visst behövs det ett sådant alternativ men SD är det verkligen inte, säger Pär Johansson, partisekreterare i Kommunistiska Partiet, till Nyheter Idag.

Enligt Johansson är SD ett renodlat högerparti.

 Och om de inte varit det innan så är de verkligen nu en del av makten och etablissemanget och siktar på att sitta och regera med Moderaterna. Man ser det i fråga efter fråga, när det gäller att komma in i den politiska värmen. De röstar för värdlandsavtalet och arbetskraftsimporten och vinster i välfärden. Svenskt näringsliv sätter sig med lite luncher så byter de fot. Då försöker vi göra det här med glimten i ögat och nå ut till fler.

Ser ni alla riksdagspartier som en del av etablissemanget?

– Ja, absolut. Alla de säger sig ta ansvar och visst det finns vissa skillnader men de förenas ju i att ändå vara goda kollegor i sitt jobb med att förvalta det här samhället.

Så syftet är att ge en annan kritik mot SD då?

– Ja, precis.

Och kritiken är då att de är ett etablissemangsparti?

– Ja, och ett högerparti.

Men varför är det viktigt för er att få fram det?

– För att tyvärr så har många som just nu är besvikna på de etablerade partierna, och med rätta reagerar på det, hur samhället sviker, alltså massa saker som inte fungerar som det ska. Allt från posten till att det läggs ned jobb som flyttar utomlands, så söker man sig någon annanstans, och tyvärr då har även arbetare och vanligt folk börjat lyssna på SD. Det är därför det är viktigt att försöka visa att det är inget alternativ för de som söker ett annat alternativ än de etablerade partierna.

Tror ni det syftet uppnås med filmen?

– Det återstår ju att se naturligtvis. Det handlar ju om att bryta igenom och göra lite uppmärksamhet, jag tror absolut att det till viss del gör det.

”Med min martyrtyngda röst försökte jag mål upp en bild av ett Sverige i kris”, säger KP-varianten av Jimmie Åkesson.

Som parti är ni väl ändå av åsikten att Sverige är i någon form av kris eller?

– Absolut! Och om man verkligen lyssnar på den förnekar vi ju inte att det finns problem i samhället, problem som SD pekar på men har fel lösningar.

Pär tycker att Sverigedemokraternas valfilm går till överdrift.

– Att det är ett inbördeskrig där människor lemlästas på gatan. Det kan jag inte hålla med om.

”Som vanligt skyllde jag alla samhällsproblem på det som vi har valt att kalla för massinvandringen”, fortsätter KP-varianten av Jimmie Åkesson.

Skyller Sverigedemokraterna verkligen alla samhällsproblem på massinvandringen?

– Nu är detta satir och man måste spetsa till det för du ska ringa mig. Men i grunden är det det enda svaret de har på problemen, invandringen. De försöker med lite annat, som med vårdpolitik och så, men landar alltid på det att det är invandringen.

Varför tror du de gör det då?

– Ja, antagligen för att de tycker så. De kommer ju från en sådan bakgrund, men också att det finns en enkel dynamik i att förklara samhällets problem med det, det är klart att det finns stora problem med den segregation vi ser i dagens samhälle och det vet alla människor, det ser alla. Det är ett väldigt tacksamt och enkelt sätt att presentera en lösning.

”Det är invandrarnas fel att det är kris i vården, att kvinnor våldtas och att gängkriminaliteten är utbredd”, ångar KP-Jimmie vidare.

Hur skulle ni i KP förklara kris i sjukvården, stigande överfallsvåldtäkter och att gängkriminalitet ökar?

– I grunden så handlar det om att den överklass, som tidigare fick nöja sig med kompromissen som folkhemmet var, har kunnat ta tillbaka alla de rikedomar som de tidigare avstått och att det inte funnits en arbetarrörelse eller arbetarklass som kunnat stå emot utan själva satt sig på läktaren när allt detta skett.

Men har inte migrationen bidragit någonting till att det är kris i vården?

– Jo, det förnekar vi absolut inte, men det handlar ju om en misslyckad integrationspolitik, att man har satt människor i förorter, skurit ner på all offentlig service där och i övriga samhället, lämnat dessa människor vind för våg och även att vi inte jobbat för att integrera de här människorna.

”Inte nog med att vår politik bygger på en rasistisk grund, så älskar vi också det rådande kapitalistiska systemet”, säger KP-versionen av Jimmie Åkesson samt ”enligt mig existerar inga samhällsklasser, bara raser”.

Är det er analys av SD det?

Pär skrattar.

– Återigen måste man tillåta sig att skämta till det i satir men ändå finns det en grund i det. Han säger ju det att det finns inga motsättningar mellan fattiga och rika, det är bara mellan de som byggt upp vårt land och förstör, och en bild på en invandrare då underförstått, och läser man deras program pratar de om en nedärvd essens hos folkslag. Så visst finns det grund för den.

Att Sverigedemokraterna rensat ut en hel del medlemmar från sitt parti, som anklagats för att vara rasister, är inget som fått Pär Johansson att ändra ståndpunkt i sin syn på SD.

– Ja, han på kongressen, Strid, hans misstag var ju att säga det offentligt. Jag lovar dig att på deras interna fester kan man nog höra både det ena och det andra.

Det här när ni säger att Sverigedemokraterna hatar Arbetare, är det också meningen att det ska vara tillspetsat, eller tycker ni att de gör det?

– Ja, det är klart det ska vara tillspetsat. Men deras politik kan man ju faktiskt säga drivs av ett klasshat. Den dag då arbetare verkligen går samman som arbetare och slåss för sina krav tror jag det kommer visa sig vad SD-toppen verkligen tycker om arbetare som tar sig ton.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag