Pensionerade undersköterskan Maud, 66, om att DN anklagar henne för att vara nazist: ”De visar bara att jag har rätt”

Foto: Facebook/Skärmdump
Foto: Facebook/Skärmdump
  • Onsdag 14 jun 2017 2017-06-14
E-post 1289

MEDIA Den pensionerade undersköterskan Maud Egeland Oldelius har hamnat i mediefokus efter att ha uttalat sig kritiskt om etablerade medier i SVT:s Aktuellt­sändning i måndags­kväll. Dagens Nyheter går längst i sin rapportering där man anklagar den 66-åriga pensionären för att ha ”varit aktiv på den vålds­bejakande nazistsajten Nordfront” på grund av två kommentarer hon skrev på sajten för drygt två år sedan. – De visar bara att jag har rätt, säger Maud till Nyheter Idag med anledning av drevet mot henne.

Det var i maj 2015 som Maud Egeland Oldelius skrev ett inlägg på Nordiska motståndsrörelsens sida Nordfront.se där hon visar stöd för en aktion som rörelsen gjorde i den välbärgade Stockholms­förorten Saltsjöbaden. Videoklippet som skildrar aktionen har visats nästan hundratusen gånger på Youtube och fått till övervägande delen positiva omdömen.

Mauds kommentar till stöd för aktionen uppmärksammades under gårdagen av Bonnier­tidningen Dagens Nyheter samt Resumé och Expressen som alla tre ingår i samma mediekoncern. Maud har ”varit aktiv på den våldsbejakande nazistsajten Nordfront”, hävdar DN i artikeln där man aldrig låter den pensionär man hänger ut komma till tals.

Även Aftonbladet har skrivit om Aktuellt­inslaget med liknande vinkel på sin artikel. Centerpartiets kommunikationschef Ola Spännar påstår att Maud ”varit aktiv på Nordfront.se” och Vänsterpartiets organisations­chef Emil Lindahl Persson twittrar att ”pensionerad undersköterska i själva verket är nazist”.

Aftonbladet och DN rasar när SVT låter undersköterska med fel åsikter uttala sig i TV

Vad läsarna däremot inte får veta om Maud är att hon i samma kommentarsfält skrev ytterligare en kommentar där hon tar avstånd ifrån NMR:s antisemitism. I kommentaren skriver hon bland annat att ”judehatet i komentarerna är så förbaskat orättvist och dumt”.

Det finns heller inget mer än de två kommentarerna som kopplar henne till ”den våldsbejakande nazistsajten” och flera menar att i synnerhet DN:s rapportering är kraftigt missvisande.

”Ursjukt att hennes inlägg på sidan där hon fördömer klander av judar framställs som en nazistkoppling”, skriver en man på Twitter. Andra frågar sig om de blir kommunister bara för att de skriver kommentarer på vänstertidningars hemsidor.

Maud Egeland Oldelius säger till Nyheter Idag att hon tycker att de tidningar och andra medier som hänger ut henne som nazist gör fel.

– Jag är varken rasist eller nazist, säger hon.

Maud tycker inte att det var särskilt anmärkningsvärt att hon gillade NMR:s aktion i Saltsjöbaden i maj 2015.

– Jag gillade det här som så många andra för den var rolig, säger den 66-åriga pensionären.

– Alla som hör av sig till mig tror inte att det är sant och att de gör en höna av en fjäder. Jag målas ut med stor bild och allt som inte ens grova brottslingar gör, det är världens drev.

– Det är lite ”Stoppa pressarna: Här har vi en undersköterska som varit inne på en nazistsajt en gång för två år sedan och berömt en grej”. Jag visste inte att det var en nazistsajt ens en gång och det syns på det jag lagt upp att jag inte visste det.

Samtidigt påpekar hon att hennes förtroende för så kallade etablerade medier inte påverkats av drevet eftersom hon inte hade något förtroende för dem tidigare heller.

– Det är faktiskt oförändrat vad gäller det. Hur nedrigt vänsterblaskor beter sig, det visste jag redan. Att de kan göra en så stor grej av det här lilla, det hade jag däremot inte räknat med, säger hon.

Foto: Facebook/Skärmdump

Foto: Facebook/Skärmdump

 

Den pensionerade undersköterskan berättar att hon inte har någon TV hemma eller läser vanliga dagstidningar längre. Hon tar numera bara del av nyheter via så kallade alternativa medier samt tidningar och mediekanaler i utlandet.

Nyheter Idag har sökt såväl Dagens Nyheter som Aftonbladet för att ställa frågor om respektive publicering relaterat till Maud Egeland Oldelius.

– Du är på nyhetsredaktionen nu och det här är en kulturartikel så jag har inte den blekaste aning, säger Jörgen Jonssons på DN:s nyhetsdesk till Nyheter Idag och hänvisar till kulturredaktionen.

På kulturredaktionen är det däremot ingen som svarar när Nyheter Idag ringer dit. Nyheter Idag har även via Aftonbladets växel sökt Kenan Habul som skrivit kvällstidningens artikel i ämnet, utan att lyckas nå honom.

Maud Egeland Oldelius slutsats efter det hätska drevet mot henne är att det bara bevisar att den kritik hon framförde i måndagens Aktuelltsändning är korrekt.

– De bevisar att det jag tog upp, att de undanhåller sanningen för folk och tystar folk, det är precis det de gör. De visar bara att jag har rätt, säger hon.

Litar du på att tidningar som Dagens Nyheter och Aftonbladet har en saklig och korrekt rapportering?
4107 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag