Aftonbladet och DN rasar när SVT låter undersköterska med fel åsikter uttala sig i TV

Foto: Skärmdumpar
Foto: Skärmdumpar
  • Onsdag 14 jun 2017 2017-06-14
E-post

MEDIA De båda tidningarna Aftonbladet och Dagens Nyheter rasar mot Sveriges Television sedan den statliga mediejätten låtit en 66-årig undersköterska som man anser hyser fel åsikter yttra sig i en Aktuellt-sändning. DN anklagar kvinnan för att ha ”nazistkopplingar”.

Det var i måndags­kvällens Aktuelltsändning som den 66-åriga pensionerade undersköterskan Maud Egeland i Stockholm fick ge sin syn på det aktuella medieklimatet och varför hon inte litar på etablerad media.

– Jag lyssnar på nyheter på datorn. TV-program, nyhetsprogram också och tidningar. Och det är alternativmedia nu, säger hon i inslaget.

I den statliga mediejättens nyhetsinslag anklagas sajterna som Egeland läser, bland dem Sveriges största internetforum Flashback, för att vara en ”vildvuxen flora av bloggar och nätpublikationer med sina alldeles egna agendor”.

Dagens Nyheter är starkt kritisk till att Egeland tillåts yttra sig i SVT. Detta eftersom hon för två år sedan skrev en gillande kommentar angående en aktion som nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) gjorde i Saltsjöbaden i maj 2015.

Aktivisterna körde en tidig lördagsmorgon runt i den välbeställda villa­förorten utanför Stockholm med en skåpbil utrustad med en högtalarutrustning där man spelade upp ett muslimskt böneutrop på hög ljudvolym.

”Borgare. Öppna era hjärtan för mångkulturen” stod det på ett plakat på sidan av skåpbilen. Aktionen genomfördes som ett led i debatten kring böneutrop från moskéer i Sverige.

En av dem som tyckte att aktionen var bra var den 66-åriga undersköterskan. I en kommentar på NMR:s hemsida Nordfront.se berättar hon att hon tänker sprida videon vidare:

”Det ska absolut jag med göra, så jädrans bra aktion, Tack.jag <3 er", skriver hon.

I en annan kommentar skriver hon emellertid:

”Skulle stödja er helhjärtat, men nu när jag läst lite komentarer och ser alla påhopp på judarna, så är jag inte lika glad åt er,är det ni som organisation som stör er på judarna eller bara de som komenterar? Muslimerna, alla kriminella invandrare, sk. ensamkommande barn, bidragstagare och tiggare är de som förstör landet, INTE JUDARNA. Så där försvann mitt stöd. Jag ska dela ändå, för att aktionen var fantastiskt bra, men judehatet i komentarerna är så förbaskat orättvist och dumt, behöver veta vart ni står vad gäller dessa usla påhopp.”

Kvinnan har ”varit aktiv på den våldsbejakande nazistsajten Nordfront”, hävdar DN i och med hennes enda kommentar. Ett påstående som visserligen kan ifrågasättas, men SVT tar till sig av kritiken.

– Det är en stor brist i researchjobbet, säger Ulf Johansson, ansvarig utgivare för ”Aktuellt”, till DN om att kvinnans kommentar inte nämns i SVT-inslaget.

SVT påpekar emellertid att kvinnan varit engagerad i ”Folkets demonstration”.

Även Aftonbladet stämmer in i kritiken mot SVT. Tidningens medarbetare Kenan Habul menar att ”misstaget” att intervjua kvinnan beror på att SVT har ett behov av att visa för tittarna att de inte är ”politiskt korrekta”.

Artikeln har uppdaterats.

Ska vem som helst få uttala sig i media?
5060 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag