Pewdiepie drar tillbaka donation till antirasistisk organisation

Bild: Public Domain
  • Fredag 13 sep 2019 2019-09-13
E-post 101

Den svenska Youtube-stjärnan Felix Kjellberg, eller Pewdiepie, som nyligen passerade 100 miljoner prenumeranter på Youtube, drar tillbaka en planerad donation till organisationen Anti-Defamation League, ADL, som bekämpar antisemitism.

Kjellberg hade sagt att han skulle donera 50 000 dollar till ADL, som tidigare kritiserat honom för antisemitism, i en video som lades upp på tisdagen.

Men den planerade donationen fick hård kritik av Kjellbergs egna fans, och nu har Youtube-stjärnan backat. I en video som lades upp på torsdagen säger han att donationen inte längre är aktuell.

– Jag gjorde misstaget att välja en välgörenhet som jag fick råd om istället för att välja en välgörenhet som jag personligen brinner för, vilket till 100 procent är mitt fel, sade Kjellberg.

Läs även: Svenska superstjärnan Pewdiepie försvarar avstängde Alex Jones: ”En form av censur” (VIDEO)

Kjellberg förklarade också att donationen var tänkt att motverka anklagelser om att Kjellberg skulle tillhöra ”alt right”, och att han kände ett ansvar att göra något åt saken.

Detta kändes enligt Kjellberg särskilt viktigt efter terrorattacken mot en moské i Christchurch Nya Zeeland tidigare i år, då mördaren, som livesände massakern, sa åt tittarna att ”prenumerera på Pewdiepie”.

Memer

Internetkultur bygger ofta på memer, som är bilder och begrepp som sprids bortom sitt ursprungliga sammanhang.

"Hitler did nothing wrong": När läsken Mountain Dew utlyste en namntävling på internet för sin nya smak kapades tävlingen av användare från det beryktade forumet 4-chan, som röstade fram förslag som "Diabeetus" och "Grannies Squirt". Vann gjorde namnförslaget "Hitler did nothing wrong".

"Subscribe to Pewdiepie": När den indiska kanalen T-Series, som publicerar musikvideor, gick om Pewdiepie i antal prenumeranter på Youtube i början av 2019 spred sig kampanjen "Subscribe to Pewdiepie" bland fansen tills det blev ett internetfenomen.

Efter Christchurch-massakern, där mördaren som livesände dådet sa åt tittarna att "Subscribe to Pewdiepie" förklarade Kjellberg kampanjen för avslutad.

Men efter fansens kritik säger Kjellberg att det ”inte känns genuint för mig att fortsätta med donationen just nu”. Han säger också att ”det var mycket jag inte visste som har kommit upp till ytan om den här välgörenheten (ADL) som inte passar alls. Så jag förstår varför folk var bekymrade”.

Kjellberg fick hård kritik av ADL efter att han genom betaltjänsten ”Fiverr” betalat två män i Sri Lanka för att hålla upp en skylt där det stod ”döda alla judar”. Han betalade också en man klädd som Jesus för att säga ”Hitler gjorde absolut inget fel”.

Läs även: Svenske judiske komikern Aron Flam tar Pewdiepie i försvar: ”WSJ har medvetet tagit saker ur sitt sammanhang”

Kritiken ledde till att Disney och Youtube avbröt sina kommersiella samarbeten med Kjellberg, för vilket de tackades för av ADL. Kjellberg, som ofta arbetar med sjuk humor baserad på internetkultur, bad om ursäkt och sade att han ville se vad människor var villiga att göra för pengar.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag