Piraterna har lämnat jorden – befinner sig i molnen

Piratebays logga piratkopierad av Nyheter Idag.
  • Tisdag 23 sep 2014 2014-09-23
E-post 107

NEDLADDNING Nu avslöjar den svenska torrentsidan The Pirate Bay sin hemlighet – de har flytt fasta servrar och ligger numera på molnbaserade virtuella diton. – De har definitivt färdigheter i att inte åka fast, skriver användaren Adrian Rogowski på twitter.

The Pirate Bay är en av världens 100 mest populära hemsidor, troligen den mest populära när det kommer till såväl legal som illegal nedladdning av upphovsrättsskyddat material. Två av grundarna, Peter Sunde och Gottfrid Svartholm, sitter fängslade samtidigt som sidan fortsätter att växa.

Informationen finns i molnen

Tidigare har den välbesökta hemsidan drivits från traditionella fysiska servrar vilket gjort den sårbar för husrannsakningar, vilket också hände i den numera världskända razzian 2006. Genom att arbeta med molnteknik kan piraterna maskera innehållet till och med för de servrar som belastas av pirattrafik. Detta gör det svårt, för att inte säga närmast omöjligt, för polisen att spåra trafiken, skriver RT.com.

Tilltaget hyllas på nätet

Flera personer uttrycker glädje över nyheten att sajten The Pirate Bay än en gång tycks undkomma myndigheterna. I kommentarfältet på RT.com beskrivs grundarna av torrentsajten som martyrer.

– Heroic men, they went to jail so we could watch movies,listen to music, read books and do what you’d do at the library, without the overdue fines. Hjältar, de hamnade i fängelse så vi skulle kunna få ses filmer, lyssna på musik, läsa böcker, och göra det du ska göra i biblioteket utan böter.

Även på Twitter är stämningen god. Användaren Adrian Rogowski både hissar och dissar.

– The pirate bay gör det igen…de har verkligen en förmåga att inte bli upptäckta. Eller, förutom att de sitter i fängelse.

Bitcoin Buddhist är mer rakt på sak.

– Häftigt, skriver han.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag