Tjänstemän ville utesluta M-politiker – slipper bestraffning

Vy över Östhammar. Foto: R. Rohdin
  • Torsdag 21 mar 2019 2019-03-21
E-post 202

ÖSTHAMMAR De tjänstemän på Östhammars kommun som försökte få en politiker avsatt för ”muslimskfientliga” uttalanden gjorde inget fel. Det beskedet ger socialchefen Håkan Dahlqvist till Nyheter Idag.
– Inom vår verksamhet har vi ju yttrandefrihet för vår personal, säger han.

I en gemensam skrivelse till socialnämnden ville 19 tjänstemän på socialförvaltningen i Östhammar veta om det gick att utesluta moderaten Anna-Lena Söderblom från nämndens arbetsutskott. Anledningen skulle vara Söderbloms ”kränkande, generaliserande och muslimskfientliga uttalanden”.

”De som gullar med islam och inte inser att de är antisemiter rakt av. De fostrar sin avkomma till att hata judar och döda dem och oss otrogna. Grattis! Dags att vakna nu och inte skönmåla dem”, har hon exempelvis skrivit på Facebook – något som Upsala Nya Tidning uppmärksammade.

Läs mer: Kommuntjänstemän kräver M-politikers uteslutning efter inlägg om islam

Men tjänstemännens förhoppningar kom på skam – socialnämnden svarade att det saknas grund för en uteslutning. Efteråt har kritik riktats mot tjänstemännens agerande.

”Vi ser det här som ett hot emot demokratin när tjänstemännen försöker att avsätta en förtroendevald”, skriver Martin Wahlsten på Sverigedemokraterna i Östhammar i ett mejl till Nyheter Idag. Partiet tycker att tjänstemännen ska få en varning, och även att man bör utreda om de kan få sparken.

Nyheter Idag frågar chefen för socialförvaltningen, Håkan Dahlqvist, vad han tycker om de anställdas tilltag.

– Inom vår verksamhet har vi ju yttrandefrihet för vår personal. Vad jag förstår har man gjort det här utanför arbetstid som privatpersoner, och om det har jag ingen uppfattning, säger socialchefen.

Däremot fick han ett mejl från en av tjänstemännen, skickat från den anställdas jobbmejl, som uttryckte ”en oro för personalens arbetsmiljö” med anledning av Söderbloms uttalanden. Dahlqvist säger att han inte såg något problem med mejlet och att han besvarade det utan att vidta några andra åtgärder.

Satt med på möte

Socialchefen säger att han inte har haft några samtal med tjänstemännen sedan deras skrivelse lämnades in. Däremot satt han med när nämndens ordförande hade ett möte med dem för att ”lyssna av vad de ville”.

– Vi har ju många anställda som har den religionen, de är muslimer. Det är en dimension. Men det är inte ovanligt att våra brukare kommer från de här områdena som har ett muslimskt inslag i sin kultur. Det kan finnas ett motstånd mot att vända sig till offentliga inrättningar redan från början, alltså det ligger i kulturen att man är försiktigt skeptisk till offentliga organisationer, säger Dahlqvist.

– Så vi jobbar aktivt med att försöka stärka den här känslan av att i Sverige står det offentliga för öppenhet och tillgänglighet och ska vara stöd och hjälp. Den bilden kan ju försämras om man har den här typen av uttryck som har kommit upp. Det gynnar inte vår sak i vårt arbete med att skapa känslan av trygghet, säkerhet och att man är en öppen organisation. För vi måste bygga förtroende i vissa av våra målgrupper.

Så när du pratar om att arbetsmiljön diskuterades gäller det främst det här med allmänhetens förtroende gentemot förvaltningen.

– Ja, alltså här lägger vi ned rätt mycket energi och kraft på att bygga förtroende, och då underlättas ju inte det av sådana synpunkter.

På frågan om huruvida tjänstemännens agerande kommer att leda till några konsekvenser för dem blir socialchefens svar nej.

– Inte med de kända fakta vi har idag, säger han.

Lyssna: Nyheter Idag-podden med Johannes och Chang med gästen Malcom Kyeyune

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag